reklam
reklam
DOLAR40,5860% -0.48
EURO47,7946% -0.42
STERLIN54,6236% -0.89
FRANG51,0645% -0.45
ALTIN4.352,20% -1,39
BITCOIN117.365,541.511
reklam

Hande Fırat, Ankara'nın Şam'a vereceği askeri desteğin detaylarını canlı yayında açıkladı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Hande Fırat, Ankara'nın Şam'a vereceği askeri desteğin detaylarını canlı yayında açıkladı
reklam

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye yönetiminden resmi düzeyde askeri destek talebi geldiğini duyurdu. Bu talebin, Suriye'nin savunma kabiliyetinin güçlendirilmesi ve özellikle DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı daha etkili bir mücadele yürütülmesi amacıyla yapıldığı belirtildi. CNN Türk'te yayınlanan Gece Görüşü programının sunucusu Hande Fırat, bu talebe verilecek yanıtın ayrıntılarını aktardı.

Hande Fırat, konuya dair şunları ifade etti:

“Desteğin kapsamı ne olacak? İki aşamalı bir destekten söz ediyoruz. İlk olarak, Şam'ın Ankara'dan resmi destek istemesi söz konusu. Diğer yandan, Dışişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü bir süreç var. Buna MSB de dahil. MSB bu desteği nasıl sağlayacak? Türkiye'nin Şam'da bağımsız bir askeri üssü olmayacak. Bu yöntem, Türkiye'nin Azerbaycan, Somali ve Libya'daki uygulamalarından esinlenmektedir. İlk aşama askeri danışmanlık olarak tanımlanabilir. Suriye'deki silahlı gruplar, henüz orduya dönüşmemiş farklı kuvvetler olarak birbirlerinden ayrılıyor. Bunun için bir konsept ve doktrin geliştirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda, bu grupların kendi içinde bir standart oluşturması sağlanmalı. Askeri danışmanlık ile birlikte, konsept, doktrin ve standardizasyon sağlanacak. İkinci aşama ise asker eğitimi. Bu eğitim nasıl gerçekleştirilmekte? Libya ve Somali'de olduğu gibi karada, denizde ve havada eğitim merkezleri kurulacak. Harp okulları açılacak. TSK bu okulları kuracak ve eğitici destek sağlayacak. Mevcutta hizmette olan askerlere de eğitim verilecek. Eğitimler hem Suriye topraklarında hem de Türkiye'de gerçekleştirilecek. Ayrıca, Suriye hükümetinin güvenlik kapasitesi değerlendirilecek. Bu kapasitenin analiz edilmesinin ardından ihtiyaçları belirlenecek. İDEF fuarına Suriye, kalabalık bir heyetle katıldı ve yerli ürünlere ciddi taleplerini iletti. Savunma sanayisinin nasıl etkin bir şekilde kullanılacağı da Suriye ordusuna öğretilecek.

İkinci boyut ise şu; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'ye komşu ülkelerle birlikte DEAŞ ile mücadelenin koordinasyonu için bir konsorsiyum kurulması yönünde adımlar atıyor. Bir harekat merkezinin oluşturulması da gündemde. ABD’ye, DEAŞ ile mücadelenin bu konsorsiyum aracılığıyla yürütüleceği bildirilmişti. Bu konudaki gelişmelerin hızlanması bekleniyor.

reklam

YORUM YAP