

Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu, 927 sayfalık taslak raporunu tamamladı. Raporda, kadın cinayetleri ve şiddetin sebepleri açık bir şekilde ortaya konulmuştur. Kadın cinayetlerinin %48’inin anlık gelişen ya da kronik hale gelmiş tartışmalardan, %25’inin kıskançlıktan, %10’unun ayrılığı kabul etmemekten, %9’unun boşanma sürecinden ve %8’inin diğer nedenlerden kaynaklandığı belirlenmiştir. Kadının genç yaşta, düşük gelir grubuna sahip olması, boşanmış veya ayrılmış olması, gebelik durumu, çocukluk döneminde cinsel istismara maruz kalması, şiddete tanıklık etmesi, psikolojik rahatsızlıklar, engellilik durumu, kronik hastalıklar ile alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı gibi faktörlerin şiddete maruz kalma riskini artırdığı tespit edilmiştir.
Kadına yönelik şiddet uygulayan bireylerin yaklaşık %66’sının, şiddet mağdurlarının bir yakını veya tanıdığı kişiler olduğu notedilmiştir. Bu şahısların genellikle eş, eski eş veya yakın ilişkilerde bulunan bireyler olduğu ifade edilmiştir. Türkiye’de yaşamının bir döneminde eşi veya birlikte olduğu kişinin fiziksel ya da cinsel şiddetine maruz kalan her 4 kadından birinin bu şiddet sonucu yaralandığı anlaşılmaktadır. Yaralanma durumunda ise her 10 kadından 6’sının birkaç defa ya da daha fazla yaralandığı, her 2 kadından birinin ise en az bir defa tedavi gerektirecek derecede ciddi yaralanmalar yaşadığı bildirilmiştir.
ERKEKLERE PSİKOSOSYAL DESTEK
Raporda, yapay zeka ve büyük veri analitiği yardımıyla şiddet riski taşıyan durumlar için erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi, kadına yönelik şiddet ve diğer risk haritalarının sürekli güncellenmesi önerilmiştir. Ayrıca, erkeklere psikososyal destek hizmetlerinin sağlanacağı özel birimlerin kurulması ve boşanma davalarının adli tatilde de görülmesine olanak tanıyan yasal düzenlemelerin yapılması tavsiye edilmiştir.