

AHŞAP KAPLAMALAR YANGINI HIZLANDIRDI
– İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, yangının restoran katındaki LPG bağlantı hortumlarının erimesiyle hızlandığı, dekorasyonda kullanılan yoğun ahşap kaplamalar, halılar, ek yapılar, petrokimyasal ürünler ve yanıcı malzemelerin yangının hızla yayılmasını artırdığı belirtiliyor.
UYARI SİSTEMLERİ ERİDİ
– İddianamede, Bolu İl Jandarma Komutanlığı Kriminal Kısım Amirliği ekipleri tarafından yapılan olay yeri inceleme raporu da yer aldı. Binada gaz tahliyesini engelleyen kapalı yapıların, ölümleri artıran başlıca nedenlerden biri olduğu vurgulandı. Her katta yangın panosunun bulunduğu, bazı panoların içerisinde yangın tüplerinin yer aldığı, oda tavanlarında duman dedektörleri ile kapı arkalarında yangın tahliye planlarının bulunduğu, yine her katın ortasında yangın alarm butonunun yer aldığı ve aynı buton üzerinde siren sisteminin bulunduğu ancak yangın etkisiyle buton ve sirenlerin eridiği kaydedildi.
KAÇIŞ KAPILARI NİTELİKSİZDİ
– Raporda ayrıca taşınabilir söndürme cihazlarının rastgele konumlandırıldığı, 3 Ekim 2022 tarihinden sonra yangının yaşandığı 21 Ocak 2025 tarihine kadar görevli ve sözleşmeli bir İSG uzmanı bulundurulmadığı, kaçış için kullanılabilecek yeterli sayıda ve kapasitede kaçış imkânı ve kaçış merdiveni bulunmadığı, mevcut tahliye kapılarının tahliye kapısı özelliği taşımadığı, acil çıkışların hiçbirinin acil durumda kullanılabilecek özellikleri taşımadığı ve kaçış kapılarının yangın kapısı niteliğinde olmadığı bilgisi de yer aldı.
YAN VE ARKA TARAFA MÜDAHALE İMKÂNSIZDI
– İddianamede yer alan bilirkişi raporunda, binanın yerleşim yeri olarak acil durumlarda itfaiyenin müdahale etme imkânının bulunmadığı, binanın yan taraflarına ve arka taraflarına itfaiyenin erişim sağlayamadığı, yan ve arka tarafta itfaiyenin acil durumda geçişi için yan yol ve iç yolun olmadığını kaydedildi. Grand Kartal Otel binasında zemin kat dahil, kat planında kaçış uzaklıklarının binaların yangından korunması hakkında yönetmelikte belirtilen mesafelerin oldukça üzerinde olduğu ifade edildi.
FACİAYA GÖTÜREN MANTIK: OLURSA OLUR
İddianamede, aralarında otel personeli ve Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreterinin de bulunduğu 18 şüphelinin ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 22 yıla kadar hapis cezası talep edildiği, otel sahipleri ve yöneticileri ile Bolu Belediye Başkanı Yardımcısı Sedat Gülener’in de aralarında bulunduğu 13 şüpheli hakkında ise ‘olası kastla öldürme’ suçundan 1998 yıla kadar hapis cezası istendiği belirtildi. Savcılık, ihmali görülen Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı personeli hakkındaki dosyayı, ‘soruşturmanın sürüncemede kalmaması’ için ayırdı.
Grand Kartal Otel’in sahibi Halit Ergül
İddianamede, otel sahiplerinin ve yöneticilerinin otelde yangın güvenliği konusunda herhangi bir önlem almadıkları, yangına ve yangının hızlanmasına neden olan eksiklerin giderilmesine ilişkin çalışmalarının olmadığı, “Eksikliklerin tespit edildiği itfaiye denetiminin iptal edilmesinin ve eksiklikleri derhal gidermemenin yangın güvenliği yönünden yüksek risk oluşturduğunu bilmelerine rağmen, ‘olursa olsun’ mantığı ile hareket ederek, bu risklerin önüne geçmek için herhangi bir girişimde bulunmadıkları” ifade edildi.
54 KİŞİ ZEHİRLENEREK 20 KİŞİ YANARAK 4 KİŞİ DÜŞEREK ÖLDÜ
– İddianamede yaşamını yitiren 78 kişiden 54’ünün karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle, 20’sinin yanarak, 4’ünün de yangından kurtulmak isterken pencereden atlayarak hayatını kaybettiği belirtildi. Yaralanan 133 kişiden 7’sinin de yüksekten atlayarak yaralandığı kaydedildi.