

Avrupa Birliği, Ortadoğu ve Afrika ülkelerindeki talep düşüşüne, ABD’deki ticari kısıtlamalara ve Uzak Doğu ülkelerinin yoğun fiyat baskısına karşın Türkiye’nin ihracatı duraksamadan devam etti. Mayıs ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre %2.7 artış göstererek 24.8 milyar dolara ulaştı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Yine bir mayıs ayında aylık ihracat ve mayıs rekorunu kırmayı başardık” ifadelerini kullandı. Ocak-mayıs döneminde ihracat yıllık bazda %3.5 artışla 110.9 milyar dolara yükseldi. Mayıs itibarıyla son 12 ayda yıllıklandırılmış mal ihracatı, Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamı olan 265.5 milyar dolara ulaştı. İhracatın ithalatı karşılama oranı 0.4 puan artarak %79.3’e, enerji hariç oranı ise %93.1 olarak gerçekleşti. Mayıs ayındaki ithalat ise %2.1 artışla 31.3 milyar dolar seviyesinde oldu. Dış ticaret açığı, geçen yılın aynı dönemine göre sınırlı bir artışla 6.5 milyar dolar olarak belirlendi.
Aylık Mal Rekoru Kırıldı
Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile birlikte bakanlıkta basın toplantısı düzenlemişti. Bolat, ihracat açısından mayıs ayının tarihe geçtiğini belirterek, Cumhuriyet tarihinin aylık mal ihracat rekorunun kırıldığını, ayrıca 102 yılın, yani “1224 ayın” aylık ihracat rekorunun da oluştuğunu dile getirdi. Mayıs ayı rekorunu vurgulayan Bolat, “Dördüncü rekorumuz da mayıs itibarıyla son bir yılın toplam mal ihracat rakamında da rekora ulaştık” dedi.
Dış Açık Azalıyor
Bolat, ithalat açısından mayıs ayının başarılı geçtiğini belirtirken, nisan ayındaki 12.1 milyar dolarlık dış ticaret açığının %40’tan fazla azaldığını ifade etti. İthalatın 5 aylık dönemde %5.7 artışla 152 milyar dolar olarak kaydedildiğini belirten Bolat, “İlk 5 ayda 41 milyar dolar dış ticaret açığı oluştu. Bu, dış ticarette dengelerin kontrollü bir şekilde devam ettiğine işaret ediyor” dedi. Ayrıca, mayıstan ekime kadar lojistik ve turizm gelirlerinde beklenen artışın hizmetler ihracatını önemli ölçüde artıracağını vurguladı. “Hizmetler ihracatımızın mayıs ayında yıllıklandırılmış biçimde 116.5 milyar dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz. Lojistik ve turizm gelirlerinin hızla artacağı bu dönemde cari açığı da makul seviyelerde tutacağız” diye ekledi. Bolat, Eximbank’ın 52 milyar dolarlık finansman kaynakları, İhracatı Geliştirme A.Ş.’nin 165 milyar liraya ulaşacak kefalet paketleri ve Türk Ticaret Bankası’nın 150 milyar liraya ulaşacak reeskont kredileriyle ihracatçının yanında olacağını söyledi.
1.119 Firma İlk Kez İhracat Yaptı
Mayıs ayında otomotiv sektörü 3.9 milyar dolarla ihracatta birinci sıradaki yerini korudu. Otomotiv sektörü, 2.8 milyar dolarlık ihracatla kimyevi maddeleri, 1.7 milyar dolarla elektrik elektronik sektörünü, 1 milyar 520 milyon dolarla hazır giyim sektörünü ve 1.5 milyar dolarla çelik sektörünü takip etti. En çok ihracat yapan iller sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir olarak belirlendi. Mayıs ayında 1.119 firma ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Geçen ay döviz paritesinin etkisiyle ihracata 487 milyon dolarlık katkı sağlandı. En çok ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak bulunuyor. 49 ülkede %50’den, 96 ülkede ise %10’dan fazla artış gözlemlendi. Genel olarak 124 ülkeye ihracat arttı.
14 Sektör Eksi Yazdı
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, mayıs ayında tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaşıldığını belirtirken, hedeflerinin gerisinde kaldıklarını vurguladı. “İlk beş aylık ihracatta %3.5, 12 aylık ihracatta %1.9 artıdayız. Mayıs ayında hizmet ihracatımızın dokuz milyar dolar civarında olacağını tahmin ediyoruz. Otomotiv, elektrik-elektronik ve gemi-yat sektörlerimiz bugüne kadar ki en yüksek ihracat değerlerine ulaştı. Ancak 14 sektörümüz ne yazık ki eksi yazdı. Sektörlerimizin yarısından fazlasının ekside kalması alışık olduğumuz bir durum değil” dedi.
Şimşek: Zorlu Koşullara Rağmen İhracatımız Arttı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Hedefimiz cari dengede sağladığımız iyileşmeyi desteklerle kalıcı hale getirmek” dedi. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Şimşek, “Zorlu küresel koşullara, artan rekabete ve takvim etkisine rağmen mayıs ayındaki ihracat %2.7 arttı. İthalat artışı %2.1 oldu. Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı geçen aya göre sabit kaldı. Hedefimiz, cari dengede sağladığımız iyileşmeyi yapısal dönüşüm adımları ve katma değerli üretim destekleriyle kalıcı hale getirmektir” ifadelerini kullandı.