reklam
reklam
DOLAR38,6062% 0.09
EURO43,8643% 0.39
STERLIN51,5402% 0.39
FRANG46,9432% 0.05
ALTIN4.197,53% 1,53
BITCOIN94.133,33-0.584
reklam

İstanbul Trafiği: Ekonomik Bedeli 7 Milyar Dolar!

Yayınlanma Tarihi : Google News
İstanbul Trafiği: Ekonomik Bedeli 7 Milyar Dolar!
reklam

İstanbul Okan Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Selim Dündar, “Karayolu Güvenliği Günü ve Trafik Haftası” dolayısıyla yaptığı açıklamada, İstanbul’daki trafiğin, taşıt talebinin kapasiteyi aşması nedeniyle tıkandığını belirtti. Dündar, hatalı park, şerit ihlalleri ve manevraların da bu durumu etkilediğini dile getirerek, “Sıkışıklık yaşıyorsak bunun temel sebebi, trafikte bütün yollarımızın belirli bir kapasitesinin olmasıdır. Bu kapasitenin üzerinde bir araç talebi olduğunda trafik sıkışmaya başlıyor ve bu sıkışıklığın şiddeti giderek artıyor,” dedi.

Yılda 105 Saat Trafikte Kayboluyor

Doç. Dr. Dündar, İstanbul’daki trafik sıkışıklığının maliyetinin yıllık 6 milyar dolar civarında hesaplandığını söyleyerek, “Bunu güncel verilerle yeniden değerlendirmek gerekiyor. Yaklaşık 6-7 milyar dolar civarında ekonomiye olumsuz etkisi olduğunu söyleyebilirim. İstanbul’da yaşayan bir kişi, trafikte yılda fazladan 105 saat geçiriyor. Bu süre farklı aktivitelerde değerlendirildiğinde ekonomiye olumlu katkı sağlayabilirdi,” şeklinde konuştu.

Dündar, trafik yoğunluğunun yalnızca yeni yollar açarak çözülemeyeceğini, mevcut yol altyapısının, kavşakların, alt ve üst geçitlerin olduğunu belirterek, “Bu altyapıyı geliştirmek ya da yeni yollar, tesisler yapmak çözüm olarak görünse de aslında bir sorunu ertelemiş oluyoruz. Burada yapılması gereken, talebi yönetmek için çeşitli uygulamalar gerçekleştirmektir,” dedi.

Çalışma Saatlerinin Düzenlenmesi Önerisi

İstanbul’daki trafik sorununa çözüm olarak çalışma saatlerinin düzenlenmesini öneren Dündar, “İstanbul’da genellikle sabah ve akşam saatlerinde trafik yoğunluğu zirve yapıyor. Sabah zirvesi daha etkili olabiliyor. Özel sektörün desteğiyle farklı iş başlangıç saatleri ve mesai düzenlemeleri geliştirebiliriz. Örneğin bazı kurumlar mesaiye saat 6’da başlayıp saat 14’te bitirebilir. Çıkış saatleri değişebilir. Bu tür stratejiler uygulayıp zirveyi daha dağıtarak yumuşatma mümkün. Ancak en temel iyileşme özel araç kullanım oranını düşürerek sağlanabilir. Toplu taşımaya olan talebi artırmak ve özel araç kullanımını azaltmak önemli bir etki yaratacaktır,” diyerek sözlerini tamamladı.

reklam

YORUM YAP