Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin iş birliğiyle başlatılan “İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi” çerçevesinde, 2 Mayıs 2023 tarihinden itibaren İzmit Körfezi'nin doğu kıyısında dip çamuru temizliği yapılmakta.
İzmit'teki eski fuar alanında kurulan 70 dönümlük şantiyede, denize yerleştirilen borular aracılığıyla gemilerle çekilen çamur, gerekli tarama ve susuzlaştırma işlemlerinin ardından depolama alanlarına götürülüyor.
Proje kapsamında, İzmit Körfezi’nden toplam 468 hektarlık alandan 3,8 milyon metreküp dip çamurunun karaya çıkarılması hedefleniyor. Şu ana kadar 1,4 milyon metreküp çamur temizlenen 170 hektarlık bir bölge bulunuyor.
Çamurdan arındırılan alanlardaki iyileşme havadan görüntülendi. Temizlenen körfezin doğu kesimindeki su ve zemin normalleşirken, henüz temizlenmemiş kısımların kahverengi rengi dikkat çekiyor.
“Bilimin Yol Göstericiliğinde Çalışmalar Yürütüyoruz”
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem, Anadolu Ajansı muhabirine projenin Avrupa'daki en büyük çevre projelerinden biri olduğunu belirtti ve İzmit Körfezi’ndeki dip çamurunu temizlemeye başladıklarını vurguladı.
Projenin ekosistemi koruma ve gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakma hedefiyle yürütüldüğünü ifade eden Önem, İzmit Körfezi'nin “gözbebekleri” olduğunu belirtti ve bu durumu koruma, denetleme ve deniz çöpleriyle mücadele gibi birçok çalışma ile desteklediklerini aktardı.
Önem, Marmara Denizi'nin en doğusundaki bu bölgedeki çamurun temizlenmesinin önemli olduğunu, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve İstanbul Üniversitesi ile yürütülen çalışmalarla doğu basendeki 468 hektarlık alandan 3,8 milyon metreküp çamurun deniz ekosisteminden uzaklaştırılması hedeflendiklerini belirtti.
Projenin üç aşamalı olduğunu ve şu ana kadar 170 hektar alandan 1,4 milyon metreküp çamurun denizden çıkarıldığını ifade etti. Önem, “250 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı temizlemiş olduk. Yaklaşık 100 bin kamyon çamuru deniz ekosisteminden uzaklaştırdık. Bu çalışma ile su sirkülasyonunu sağlamak ve biyoçeşitliliği geri kazanmayı hedefliyoruz,” şeklinde konuştu.
Önem, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ile birlikte çamurun temizlendiği alanda biyoçeşitlilik izlemesi yapıldığını, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'yle 2007'den beri Türkiye'nin en uzun su kalitesi izleme çalışmalarını yürüttüklerini ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile dijital ikiz projeleri üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Önem, Kocaeli Üniversitesi ile birlikte resif alanları oluşturduklarını ve “İzmit Körfezi Balıklandırma Projesi” kapsamında 2017-2025 yılları arasında toplam 54 bin balığın doğal ortamlarda markalanarak Körfez’e bırakıldığını ifade etti.
“İzmit Körfezi'nde Titizlikle Çalışma Yürütüyoruz”
Önem, gerçekleştirdikleri çalışmalarda balık sayısı ve çeşitliliğinde bir artış olduğunu aktardı.
Müsilaj görülmesi nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı Marmara Denizi Eylem Planı'ndaki tüm kriterlere uygun hareket ettiklerini belirterek, İzmit Körfezi'ne arıtılmamış atık su bırakmadıklarını kaydetti.
Önem, İzmit Körfezi'ndeki titiz çalışmaların önemine vurgu yaparak, geçen yıl ve yeni yıl döneminde Marmara Denizi'nin çeşitli bölgelerinde su altında ve üzerinde müsilaj görüldüğünü fakat İzmit Körfezi'nde henüz müsilaj yaşanmadığını ifade etti. Müsilajın önlenmesine yönelik tüm tedbirlerin hassasiyetle alındığını sözlerine ekledi ve “Marmara Denizi Eylem Planı'ndaki tüm hükümleri uygulamaya çalışıyoruz ki müsilaj tekrar İzmit Körfezi'nde yaşanmasın,” dedi.
Warning: Undefined array key "ozellikler_videOzet" in /home/siyasimedyanet/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_vizyondakiler.php on line 120
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin iş birliğiyle başlatılan “İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi” çerçevesinde, 2 Mayıs 2023 tarihinden itibaren İzmit Körfezi'nin doğu kıyısında dip çamuru temizliği yapılmakta. İzmit'teki eski fuar alanında kurulan 70 dönümlük şantiyede, denize yerleştirilen borular aracılığıyla gemilerle çekilen çamur, gerekli […]
