

Ticaret Bakanlığı, kadın kooperatiflerine destek sağlamaya yönelik çeşitli adımlar atarken, kadın ihracatçılar için de projeler geliştirilmektedir. Bu destekler, kooperatiflerin üretim ve istihdama katkı sağlayacak yatırım projelerinin desteklenmesi amacıyla yürütülen KOOP-DES programı çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda, 2024 yılı içerisinde KOOP-DES kapsamında, kadın ortakların çoğunluğunu oluşturduğu 51 ilden 109 kooperatifin 117 projesine toplamda 24 milyon 775 bin 370 lira hibe desteği verilmiştir.
“Uluslararası Kooperatifler Yılı” Kapsamında Destek Limitleri Artırıldı
Bakanlık, kadınların çoğunluğunu oluşturduğu kooperatifleri, gençler ve dezavantajlı bireylerin temsil edildiği kooperatifleri, üretim ve pazarlama alanlarında faaliyet gösteren kooperatifleri öncelikli olarak desteklemektedir. Birleşmiş Milletler tarafından 2025 “Uluslararası Kooperatifler Yılı” olarak belirlenirken, destek limitlerinde de önemli artışlar yapılmıştır.
Kooperatiflerin, makine ve ekipman alımlarına yönelik destek limitleri 400 bin liradan 1 milyon liraya yükseltilmiştir. Ayrıca, ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması için sergi ve fuar katılımlarına verilen destek üst limiti 60 bin liradan 150 bin liraya çıkarılmıştır. Kooperatiflerin nitelikli personel istihdamına yönelik destek ise iki personel için yıllık 408 bin liradan 532 bin 800 liraya yükseltilmiştir.
Bunların yanı sıra, Ticaret Bakanlığı bu destek limitlerinin yüzde 100'üne kadar olan bir destek sağlanmasına da imkan tanımaktadır.
Kadın Kooperatiflerine Eğitim Programları
Öte yandan, Bakanlık tarafından kadın kooperatiflerine yönelik çeşitli eğitim programları düzenlenmektedir. Bu programlar, kaymakamlıklar, belediyeler, ticaret odaları ve sivil toplum kuruluşlarının talepleri doğrultusunda çevrim içi ve yüz yüze olarak gerçekleştirilmektedir. 2023 yılı içinde Ordu, Giresun, Amasya gibi illerde 150 kadın kooperatifi ortağına e-ticaret/e-ihracat eğitimi verilmiştir.
Yüz yüze eğitimler de dahil olmak üzere, kadın kooperatiflerinin ortakları ve diğer katılımcılara toplamda 750 kişiye İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve diğer illerde kooperatifçilik, ihracat ve ticari ahlak konularında eğitimler verilmiştir.
Geçen yıl toplamda 2 bin 260 kişiye, çeşitli illerde mevzuat, intibak ve bilgi sistemleri üzerine eğitimler düzenlenmiştir. 2023'ün ilk 6 ayında Eskişehir, Bursa ve Yalova’da 522 kişiye mevzuat ve e-ticaret konularında eğitim verilmiştir.