reklam
reklam
DOLAR40,5860% -0.48
EURO47,7946% -0.42
STERLIN54,6236% -0.89
FRANG51,0645% -0.45
ALTIN4.352,20% -1,39
BITCOIN118.217,650.231
reklam

'Kenevir serbest bırakıldı' iddialarına DMM'den açıklama

Yayınlanma Tarihi : Google News
'Kenevir serbest bırakıldı' iddialarına DMM'den açıklama
reklam

Türkiye’de kenevir üretiminin yasal çerçevede, sıkı denetim altında ve kayıtlı olarak gerçekleştirildiği, uyuşturucu kullanımına yönelik herhangi bir serbestliğin söz konusu olmadığı ifade edildi.

ÜRETİM YASAL, DENETİMLİ VE GÜVENLİK ALTINDA

DMM, kenevir üretiminin 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde yapıldığını belirtti. Tıbbi amaçlı üretimin yalnızca Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı denetiminde, kapalı devre güvenlik sistemleriyle donatılmış izinli tesislerde gerçekleştirildiği bildirildi. Üretimin, Afyon Alkaloidleri Fabrikası sahasında ve yüksek güvenlik önlemleriyle sürdürüleceği ifade edildi.

GENÇLERİN KORUNMASI ÖNCELİK

Kenevir üretiminin sıkı mevzuat ve kayıt sistemleri çerçevesinde yürütüldüğü, bu sayede sahte ve kaçak ürünlerin önüne geçilmesinin hedeflendiği vurgulandı. Gençlerin yalnızca bilinçli üretici, araştırmacı ve girişimci olarak bu sektörde yer almasının teşvik edildiği belirtildi.

KEYFİ KULLANIM DEĞİL, TIBBİ VE ENDÜSTRİYEL AMAÇLI ÜRETİM

Açıklamada, kenevirin psikoaktif etkili madde üretmekle özdeşleştirilmesinin hatalı olduğu, endüstriyel türlerde uyuşturucu etkisinin bulunmadığına dikkat çekildi. Tıbbi amaçlı ürünlerin yalnızca Sağlık Bakanlığı onayıyla, doktor kontrolünde ve belirli hasta gruplarında kullanıldığı kaydedildi.

TARIM, SANAYİ VE TIBBA KATKI SAĞLIYOR

Kenevirin tekstil, yapı malzemesi, biyoplastik, otomotiv, kozmetik ve gıda sektörlerinde değerlendirilebileceği, tohumlarının da yüksek besin değerine sahip olduğu ifade edildi. Ayrıca CBD ve THC bileşenlerinin, epilepsi, multipl skleroz ve kemoterapiye bağlı semptomların tedavisinde destekleyici rol oynadığı belirtildi.

İKLİM DOSTU ÜRETİM MODELİ

Kenevirin düşük su ihtiyacı, pestisit gerektirmeyen yapısı ve hektar başına 15 tona kadar karbon emme kapasitesi ile iklim dostu bir üretim sunduğu vurgulandı. Ayrıca döngüsel ekonomi prensiplerine uygun bir üretim anlayışıyla Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleriyle uyum sağladığı ifade edildi.

DÜNYADAN ÖRNEKLER: ALMANYA’DAN FRANSA’YA

İsviçre, Fransa, Almanya, İtalya ve Hollanda gibi ülkeler, kenevir üretimini yasallaştırarak kırsal kalkınmayı teşvik ediyor ve tıbbi, endüstriyel alanlarda kullanımını artırıyor. Bu ülkelerde üretim süreci, şeffaf denetim mekanizmalarıyla sıkı şekilde kontrol ediliyor. THC oranı %0,3 ila %1 arasında sınırlı tutuluyor. Türkiye’nin de benzer bir yaklaşım benimseyerek, kamu sağlığına zarar vermeden ve uluslararası normlara uygun bir şekilde kenevir üretiminde planlı bir genişleme hedeflediği ifade edildi.

SERBEST BIRAKMA YOK, DEZENFORMASYON VAR

Açıklamanın sonunda, “Devlet esrarı serbest bırakıyor” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı vurgulandı. Üretimin, Birleşmiş Milletler kayıt sistemi kapsamında şeffaf bir biçimde izlendiği ve yasa dışı üretim veya kullanımın kesinlikle kabul edilmediği ifade edildi.

reklam

YORUM YAP