reklam
reklam
DOLAR38,7687% 0.01
EURO43,1554% -1.13
STERLIN51,2485% -0.66
FRANG46,0108% -1.32
ALTIN4.034,49% -2,63
BITCOIN102.957,66-1.209
reklam

‘Kesişmeler’ Sergisi Vision Art Platform’da Sanatseverlerle Buluştu

Yayınlanma Tarihi : Google News
‘Kesişmeler’ Sergisi Vision Art Platform’da Sanatseverlerle Buluştu
reklam

Bireysel kimlik, kişisel hikayeler, kültürel miras, aidiyet, hafıza ve kimlik inşası konularını ele alan ‘Kesişmeler – Intersections’ sergisi, dün Vision Art Platform’da kapılarını açtı. 27 Temmuz’a kadar devam edecek olan bu sergi, karmaşık kavramları çağdaş sanat perspektifinden keşfetmeyi amaçlıyor. Aıda Mahmudova, Fatih Temiz, Semih Zeki, Payidar Şeyma Alışır, Lara Sayılgan, E S Kibele Yarman, Mert Acar, Rene Mayer, Sefa Çakır, Berna Dolmacı ve Soyhan Baltacı’nın eserlerini barındıran sergi, bireysel ve kolektif alanlar arasında bir diyalog oluşturarak, çağdaş toplumda kimliklerin nasıl teşekkül ettiğine dair bir anlayış geliştirmeyi hedefliyor.

ARAPOĞLU: FARKLI SANATÇILARI BİR ARADA GÖREBİLİYORUZ

Küratör Fırat Arapoğlu, “Vision Art Platform ile birçok sergiye imza attık. Bu sergi, baharın gelişini kutlamak ve sezon sonunun sergileri arasında yer almak amacıyla yapıldı. Bu kez ‘Vision Art Platform sanatçılarıyla nasıl bir karma oluşturabiliriz’ sorusunu ele aldık. Daha sonra ‘Kesişmeler’ başlığını önerdim. Çünkü sanatçıların bireysel yaşamlarının, sanat kariyerlerinin ve birlikte çalışmalarının nasıl kesişeceği konusunda düşündük. Bu sergi bu sorulardan doğdu. Farklı yaş gruplarından, cinsiyet kimliklerinden, eğitim geçmişlerinden ve malzeme kullanımlarından gelen sanatçıları bir arada görebiliyorsunuz. Yani, soyut çalışan sanatçılar bir yanda, mimari formları kullanan diğer sanatçılar ise başka bir yanda yer alıyor. Örneğin, Aıda Mahmudova ve Semih Zeki’nin eserlerinde olduğu gibi. Daha serin ve mavi tonlarla karşımıza çıkan bir sanatçının yanı sıra, kuzeye doğru ilerlediğimizde kırmızı ve parlak renklerin hâkim olduğu işler de bizi bekliyor. Bütün bu eserler farklı duygular yaratıyor” şeklinde konuştu.

‘HER SANATÇININ BİREYSEL ÖYKÜSÜ VAR’

Sergideki eserlerin 10 sanatçıdan oluştuğunu belirten Arapoğlu, “Akademisyen sanatçımız Mert Acar ile başlayan sergi, Semih Zeki, Rene Mayer ve Aıda Mahmudova ile devam ediyor. Kibele Yarman’ın çalışması da mevcut. Diğer sanatçıların eserleriyle dolu bir sergi oluşturmaya çalıştık. Her sanatçının kendine özgü bir hikayesi var. Ancak toplum olarak hepimizin birlikte oluşturduğu farklı hikayeler de mevcut. Tüm bu hikayelerin kesişim noktaları vardır. Bu yüzden serginin adını ‘Kesişmeler’ koyduk. Heyecan, tutku, rahatlık, dinginlik, umutsuzluk ve çaresizlik gibi insana dair her duyguyu içeren bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz. Grup sergilerini sezon boyunca her zaman önemsiyorum. Bir galerinin yılda en az iki grup sergisi düzenlemesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü sanatçıların toplu çalışmalarıyla karşılaşmak, bizi farklı sanat eserlerine tanıtıyor” dedi.

SAYILGAN: DOĞA VE İNSANSIZ İŞLER YAPMAYI SEVİYORUM

Sanatçı Lara Sayılgan, aynı zamanda moda sektöründe çalıştığını belirterek, “Ben moda fotoğrafçısıyım. Vision Art Platform ile 3 yıldır işbirliği yapıyoruz. Daha çok doğa ve insansız temalı işler yapmayı seviyorum. İnsanlarla ve modellerle sürekli bir arada olduğum için, bu tarafta doğayı yansıtan hikayeleri, yaşanmışlıkları ön plana çıkarıyorum. Hiçbir iz yoksa bile bir kayanın duruşunu sorguluyorum. Daha çok hikayelerin peşindeyim diyebilirim. Bu fotoğrafı 3 yıl önce çektim. Diğerlerini ise geçen yıl Mardin’de çektim. Birisi saman tepeleri. Orada harika samanlıklar var. Mümkün olan her fırsatta seyahat ediyorum” ifadelerini kullandı.

TEMİZ: İNSANLIĞIN ÖZÜ, İNSANLIĞA BİR ARAYA GETİREN FORMLAR DA TOPLUMSAL İLİŞKİLERDİR

Sanatçı Fatih Temiz, “İsimsiz ‘Untitled 2025’ projem, küreselleşme üzerine odaklanıyor. Küreselleşme, kültürel, siyasi ve ekonomik alanların birbirine bağlanması ve toplumların etkilenmesidir. İmgeler, bu sürecin önemli parçalarıdır. Sahneler de toplumsal imgelemeler olarak değerlendirilebilir. İnsanlığın özünü oluşturan ve insanları bir araya getiren formlar toplumsal ilişkilerdir. Bu nedenle, bu sahneyi seçip yeniden değerlendiriyorum” dedi.

Kibele Yarman, “Geçen yıl bir metin yazmıştım. Metnin ilk bölümü hazeran bitkisi ile alakalı. Bu bitki zehirli bir tür. Bunun yanına yaklaştığımda ki nasıl dönüştüğüm ve kimliğimin nasıl etkilendiği üzerine bir parça. Bu imgeler oradan alıntı. 2 metrelik tekstil üzerine nakışla işlendi. Bu sergide yer aldığım için çok mutluyum. Serginin iyi bir seçki içerdiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

reklam

YORUM YAP