

2 gün önce Kulu-Tuzgölü fay hattında meydana gelen depremin, Ankara’daki vatandaşlarda paniğe sebep olduğunu belirten Doç. Dr. Bülent Özmen, bu fay hattının Ankara’ya 100, Konya’ya 150 kilometre mesafede bulunduğunu ifade etti. Özmen, “Bu durum dolayısıyla aslında Konya’yı değil, Ankara’nın merkezini korkuttu. Tuzgölü fay hattı, levha içi fay sınıfına dâhil olup, kayma hızı yüksek değil. Tuzgölü fayının geçmişi hakkında fazla bilgi mevcut olmasa da, 1000 yıldır kırılmadığı ve 7 büyüklüğünde depremler üretebileceği ihtimali var. 6.5’in üzerinde bir deprem, Ankara, Konya, Niğde, Aksaray, Kırıkkale ve Kırşehir’de ciddi etkiler yaratabilir,” dedi.
7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMLER ANKARA’YI TEHDİT EDİYOR…
Özmen, Ankara ve Konya’nın doğrudan fay hattı üzerinde bulunmadığını ancak başkentin çevresinin birçok fay ile dolu olduğunu dile getirerek, mevcut riskleri ve alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “Sisam depremi 75 kilometre uzağındaki İzmir Bayraklı’yı ciddi şekilde sarsmıştı. Ankara’nın 75-80 kilometre kuzeyinde Kuzey Anadolu Fayı, batıya doğru Eskişehir fay zonu, doğuya doğru Ezinepazar fay hattı, Elmadağ tektoniği gibi çeşitli faylar bulunmakta. Güneye doğru Tuzgölü fayı da eklenince, Ankara çevresi 7 büyüklüğündeki depremlere zemin hazırlayabilecek faylarla çevrili hale geliyor. Bu yüzden, Ankara’nın deprem tehdidi olmadığını düşünmek yanılgı olacaktır. Son AFAD deprem tehlike haritasında Ankara’nın tehlike parametrelerinin yaklaşık yüzde 50 oranında değiştiği görüldü.
İMAR PLANI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Depremsiz bir Ankara hayali üzerine yapılan inşaatlar, 1970-80’li yıllara kadar deprem riski göz önünde bulundurulmadan gerçekleştirildi. Ankara’nın zemin yapısının yarıya yakın bir kısmının sağlam olmadığını belirten Özmen, “Etimesgut, Sincan, Batıkent, Demetevler gibi bölgelerde, mevcut yapı stoku 7 ve üzeri depremler karşısında ciddi şekilde sarsılabilir. Bu nedenle, Ankara’da da gerekli önlemlerin alınması şart,” diye ekledi.