

Küresel piyasalarda, ABD'nin ticaret müzakerelerine dair olumlu hava sürerken, bazı büyük ekonomilerin uzlaşma süreçlerindeki belirsizlikler etkili oluyor. Bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) düzenlediği ECB Merkez Bankacılığı Forumu itibarıyla yatırımcıların dikkatleri bu etkinliğe yoğunlaşmış durumda.
ABD yönetiminin korumacı ticaret politikası kapsamında aldığı tarife önlemlerinin uzun vadeli etkileri büyük bir belirsizlik yaratırken, Avrupa Birliği (AB) ve Japonya gibi önemli ticaret ortaklarının henüz ABD ile bir anlaşmaya varamamış olmaları, risk iştahını olumsuz etkiliyor.
Portekiz’in Sintra kentinde devam eden ECB Merkez Bankacılığı Forumu'nda, büyük merkez bankalarının başkanlarının yapacağı açıklamalar yatırımcıların dikkatini çekiyor.
Forumda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda gibi üst düzey merkez bankası yetkililerinin yapacağı konuşmalar bekleniyor.
Bugün ABD’de mayıs ayına ait JOLTS açık iş sayısı verisi de yatırımcılar için önemli bir gündem maddesi olarak öne çıkıyor.
Analistler, bu hafta açıklanacak istihdam verilerinin Fed'in para politikası ile ilgili kararlarını etkileyebileceğini belirtiyorlar. İş gücü piyasasında beklenenden daha fazla bir soğuma yaşanması durumunda, ilk faiz indirimi beklentilerinin temmuz ayına kayabileceği vurgulanıyor.
Ticaret Görüşmelerindeki Gelişmeler
ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta Kanada ile ticaret görüşmelerinin sona erdiğini belirtmesi ardından, Kanada hükümeti dijital hizmet vergisi uygulamasından vazgeçti.
Kanada hükümeti, ABD ile yeni ekonomi ve güvenlik ortaklıkları konusundaki müzakerelerde ilerleme kaydetmek için uyguladığı dijital hizmet vergisini kaldırmaya karar verdi.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, 90 günlük tarife ertelemesinin sona ermesi yaklaşırken, bir anlaşmanın gerekli olduğunu dile getirdi. Bessent, bazı ülkelerin tarifelerin daha önce açıklanmış seviyelere yükselebileceği konusunda uyararak, müzakerelerde iyi niyet göstergelerinin önemine dikkat çekti.
Trump'ın Japonya'ya Yönelik Eleştirileri Artıyor
Trump, sosyal medya hesabı üzerinden Japonya'yı, pirinç alımını durdurduğu gerekçesiyle tarife uygulamakla tehdit etti. Analistler, ABD ve Japonya arasındaki ticaret müzakerelerinin henüz sonuca ulaşmadığını, Trump'ın Japonya'ya karşı artan eleştirilerinin süreci hızlandırabileceğini düşünüyorlar.
Bunun yanı sıra Trump, Fed Başkanı Powell'a yönelik eleştirilerini de artırıyor. Beyaz Saray Sözcüsü, Trump'ın Powell'a gönderdiği notta faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini belirttiğini aktardı.
S&P 500 ve Nasdaq Endeksleri Rekor Kırdı
New York Borsası'nda S&P 500 endeksi yüzde 0,52, Dow Jones endeksi yüzde 0,63 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,47 değer kazandı. Nasdaq endeksi ve S&P 500 endeksi, kapanışta rekor seviyeleri tazeledi. Endeks vadeli kontratlar ise yeni güne negatif bir seyirle başladı.
Tahvil piyasasında ise ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 4,24’e geriledi ve yeni işlem gününde de yüzde 4,21 seviyelerine kadar düştü.
Altının ons fiyatı yeni güne yüzde 0,6 artışla 3.323 dolar seviyesinden başlarken, Brent petrolün varil fiyatı şu an itibarıyla yüzde 0,2 artışla 66,6 dolardan işlem görüyor. Dolar endeksi ise 96,8 seviyesinde bulunuyor.
Avrupa Borsaları Çoğunlukla Negatif Seyir İzliyor
Avrupa borsalarında dünkü işlem gününde, İtalya hariç, satıcılı bir görünüm hakimdi. ABD ve AB arasındaki çözülmemiş tarife müzakereleri risk algısını artırıyor.
ECB, enflasyondaki dalgalanmalara yönelik stratejik düzenlemeler yapıldığını duyurdu. Yüzde 2 olan enflasyon hedefini koruyan banka, yüksek ve düşük enflasyon dönemlerinde güçlü tepkiler verileceğini taahhüt etti.
Bugün açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve Avro Bölgesi’nin haziran ayı enflasyon verileri, Avrupa ekonomisine dair önemli bilgiler sağlayacak.
Dün Almanya'da DAX yüzde 0,51, İngiltere'de FTSE 100 yüzde 0,43 ve Fransa’da CAC 40 yüzde 0,33 düşerken, İtalya'da FTSE MIB ise yüzde 0,13 yükseldi.
Asya Piyasalarında Karışık Seyir
Trump'ın Japonya'ya yönelik ticaret eleştirilerinin ardından Asya piyasalarında karışık bir durum gözlemleniyor. ABD ve Japonya arasında ticaret uzlaşısının gecikmesi risk algısını artırıyor.
Bugün açıklanan verilere göre Japonya’da haziran ayına ait imalat sanayi PMI 50,1 seviyesinde genişlemeyi işaret ederken, Çin'de aynı dönem için Caixin imalat sanayi PMI 50,4 olarak kaydedildi.
Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 yüzde 1, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3, Güney Kore'de Kospi endeksi ise yüzde 1,2 artış gösterdi.
Borsa İstanbul'da Hızlı Yükseliş
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak, 11 Mayıs 2023'ten bu yana en hızlı günlük artışını gerçekleştirdi ve günü 9.948,51 puandan tamamladı.
Dolar/TL, yüzde 0,2 düşüşle 39,8120'den kapanırken, bugün açılışta yüzde 0,2 artarak 39,8800 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, dünya genelinde imalat sanayi PMI verileri ve Avro Bölgesi enflasyon verilerinin takip edileceğini belirtiyor. BIST 100 endeksinde, 10.000 ve 10.100 puanları direnç, 9.900 ve 9.800 seviyeleri destek konumunda.
Piyasalarda Bugün İzlenecek Veriler:
- 10.00 Türkiye, haziran ayı imalat sanayi PMI
- 10.55 Almanya, haziran ayı işsizlik oranı
- 10.55 Almanya, haziran ayı imalat sanayi PMI
- 11.00 Avro Bölgesi, haziran ayı imalat sanayi PMI
- 11.30 İngiltere, haziran ayı imalat sanayi PMI
- 12.00 Avro Bölgesi, haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi
- 16.30 ECB Merkez Bankacılığı Forumu'nda Politika Paneli
- 16.45 ABD, haziran ayı imalat sanayi PMI
- 17.00 ABD, haziran ayı ISM imalat sanayi PMI
- 17.00 ABD, mayıs ayı JOLTS açık iş sayısı
- 17.00 ABD, mayıs ayı inşaat harcamaları