reklam
reklam
DOLAR39,8366% 0.05
EURO47,0275% 0.03
STERLIN54,7803% 0.12
FRANG50,2480% 0.06
ALTIN4.240,28% 0,29
BITCOIN107.071,64-1.186
reklam

Kurban Kesmek Yerine Bedel Verilmez

Yayınlanma Tarihi : Google News

Türkiye Diyanet Vakfı, Kurban Bayramı yaklaşırken “Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?”, “Ailede zengin olan karı-kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerekir mi?” ve “Ölmüş bir kimsenin adına kurban kesilebilir mi?” gibi sorulara açıklık getirdi.

Her ibadetin belirli usul ve esaslara sahip olduğunu vurgulayan TDV, Hz. Peygamber (s.a.v) in bir hadisine atıfta bulunarak, kurbanlık hayvanın kesimi sırasında canının fazla acı çekmemesine, bıçağın iyi bilenmesine ve hayvanın acı çekmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Kurban Yerine Bedeli Verilir Mi?

“İbadetlerin şekil, şart ve rükünleri olduğu gibi hikmetleri, amaçları ve teşri gerekçeleri de bulunmaktadır. İbadetlerdeki bu özelliklerin birbiriyle ayrılması mümkün değildir. Her ibadetin kendine özgü bir yapılış şekli vardır. Hayvanın kesilmesi, kurbanın rüknüdür. Kurban ibadeti yalnızca kurban olacak hayvanın usulüne uygun kesilmesiyle yerine getirilebilir. Bedelini vermek suretiyle kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz.” denildi.

“İbadetlerde sorumluluk ve bu sorumluluğun neticesi olan ceza ve mükâfat da bireyseldir. İslam dininde aile bireyleri arasında mal birliği değil, mal ayrılığı esastır. Eğer bir aile içinde karı, koca ve çocukların malı ayrı ayrı belirlenmişse bu mal kendilerine aittir. Bu durumda aile üyelerinden karı, koca ve yetişkin çocuklardan birinin borcu veya temel ihtiyaçları dışında 80.18 gr. (20 miskal) altını ya da bu miktar altın değerinde parası varsa o kişi zengin sayılır. İşte bu şartlar çerçevesinde, aile üyeleri dinen zengin sayıldıklarında, fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler aynı zamanda Kurban Bayramı’nda da Hanefilere göre kurban kesmekle yükümlüdürler. Şafiî mezhebi ise aile için bir kurban kesmenin sünnet-i kifaye olduğunu belirtmektedir. Dolayısıyla ailede bir kişinin kurban kesmesi bütün aile için sünnet yerine geçer.” denildi.

“Dini açıdan ölü kurbanı veya kabir kurbanı gibi bir kurban çeşidi bulunmamaktadır. Ancak sevabı ölüye bağışlanmak üzere kurban kesmek mümkündür. Ayrıca, kurban borcunu ödemeyi vasiyet eden kişinin bıraktığı miras yeterliyse, mirasçıları tarafından bu vasiyetin yerine getirilmesi gerekmektedir.”


Warning: Undefined array key "ozellikler_videOzet" in /home/siyasimedyanet/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_vizyondakiler.php on line 120

Türkiye Diyanet Vakfı, Kurban Bayramı yaklaşırken “Kurban kesmek yerine sadaka vermekle bu ibadet yerine getirilmiş olur mu?”, “Ailede zengin olan karı-kocadan her birinin ayrı ayrı kurban kesmesi gerekir mi?” ve “Ölmüş bir kimsenin adına kurban kesilebilir mi?” gibi sorulara açıklık getirdi. Her ibadetin belirli usul ve esaslara sahip olduğunu vurgulayan TDV, Hz. Peygamber (s.a.v) in […]

DEVAMINI OKU
reklam

YORUM YAP