

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) çerçevesinde gerçekleştirilen merkezi sınavın sonuçları eğitim camiasında beklenmedik bir durumu ortaya koydu. Tüm soruları doğru cevaplayarak tam puan alan 719 öğrenci, hem adayları hem de öğretmenleri hayrete düşürdü. Sınav sonrası yapılan yorumlarda “Soruların üniversite sınavıyla benzer ölçüde zor olduğu” ifade edilmişti ve şampiyon sayısının oldukça az olacağı düşünülmüştü. Ancak, 15 Haziran’da 963 bin 142 öğrencinin katıldığı bu sınavda 719 şampiyon çıkması, LGS tarihini rekor kırarak kaydetti. Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, bu sonuçlarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
ORTALAMA DÜŞÜK AMA BİRİNCİ ÇOK
“LGS tarihinde beklemediğimiz bir rekor ile karşı karşıyayız. Öğrenci ve öğretmenlerden aldığımız ilk yorumlarla, bahar havası yaşayacağımızı düşünmüştük; ama gerçek sonuçlar durumun pek de öyle olmadığını gözler önüne serdi. Amiyane bir tabirle yanıldık. Üst düzey okullarda yoğun bir rekabet ve karmaşa bizi bekliyor. 2024 yılında yüzde 1-2 dilimlerde büyük bir yarış olacağına inanıyorum. Bir sınavda birinci varsa, ancak 2, 3 ve 4’üncünün yokluğu ve birinciden sadece bir soru az yapan öğrencinin 720’nci olabilmesi o sınavın sıralama değerini sorgulatıyor. Birinciden bir net az yapan öğrencinin girebileceği en yüksek puanlı lise, 90 kontenjanlı İstanbul Atatürk Fen Lisesi’nin son 71 kontenjanı ve Baykar Milli Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Şimdi asıl soruyu soralım: Ortalamanın bu kadar düşük seyrettiği bir sınavda nasıl oluyor da 719 birinci çıkabiliyor?”
Bu yılki sınavda çıkan sorular, öğrenciler ve eğitimciler tarafından öncekilerle kıyasla daha zor olarak değerlendirilmişti. Bu durum, rekor sayıda öğrencinin tüm soruları doğru yaparak 500 tam puan almasına sebep olduğu için şaşkınlık yarattı. Eğitim uzmanları bu durumu şu şekilde yorumladı:
TEPEDEKİ OKULLARDA REKABET SERT OLACAK
– Eğitim Uzmanı Onur Soğuk: “Bu kadar zor bir sınavda 719 birincinin olması hem şaşırtıcı hem de düşündürücü. İstanbul Erkek, Kabataş, Galatasaray gibi köklü ve üst sıralarda yer alan liselerin mevcut kontenjanları toplandığında bile bu rakama ulaşamıyoruz. Dolayısıyla, iyi okullara giriş için rekabetin son derece sert olacağını söyleyebilirim. Eşit puan durumunda farklı kriterler dikkate alınacak. Yaşı küçük olanların avantajlı olabileceği düşünülebilir. Herkes için çok stresli bir dönem başlıyor.”
– Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz: “Bu sonuç açıkçası beni çok şaşırttı. Bu denli zor bir sınavda bu kadar çok tam puan alan öğrencinin çıkması düşündürücü. LGS verileri açıklandığında daha net yorumlar yapabiliriz. Bu yıl doğru tercih yapmak, daha önceki yıllara göre çok daha önemli bir hal aldı.”
PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLUR
Puan eşitliği durumunda sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP), 8, 7 ve 6’ıncı sınıf yıl sonu başarı puanları, devamsızlık durumu, tercih önceliği ve yaş küçüklüğü dikkate alınacaktır.
REKOR YIL
- 2025: 719 kişi
- 2024: 352 kişi
- 2023: 562 kişi
- 2022: 193 kişi
- 2021: 97 kişi
- 2020: 181 kişi
- 2019: 565 kişi
- 2018: 18 kişi
LGS TAKVİMİ
LGS kapsamındaki ortaöğretim kurumları tercih süreci, 14 Temmuz Pazartesi günü başlayacak ve 24 Temmuz Perşembe saat 17.00’de sona erecek. Yerleştirme sonuçlarının ise 4 Ağustos’ta açıklanması bekleniyor.
ÜÇ GRUPTA TERCİH YAPILACAK
– MEB, LGS yerleştirme süreci ile ilgili tercih ve yerleştirme kılavuzunu yayımladı. Adaylar, merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise sadece yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için tercih yapabilecek.
EN FAZLA 10 OKUL
Merkezi sınav puanı ile yerleştirme; fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, proje okulları ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına puan üstünlüğü esasına göre yapılacaktır. Öğrenciler, en fazla 10 okul tercih edebilecektir. Yerel yerleştirme tercihi yapan öğrenciler, isterlerse merkezi sınavla öğrenci alan okullardan en fazla 10, pansiyonlu okullardan ise en fazla 5 tercih yaparak toplamda 20 okula kadar tercih hakkına sahip olacaklardır. Ancak herkes yerel yerleştirme ile ilgili tercih yapmak zorundadır. Yerleştirmeye esas nakil uygulaması iki ayrı dönemde gerçekleştirilecektir. Her dönem için merkezi sınavla öğrenci alan okullarda, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda ve pansiyonlu okullarda en fazla üçer okul tercihi yapılabilecektir. İlk yerleştirmede bir okula yerleşen öğrenciler, nakillerde kayıt alanı dışı ve farklı türde okul tercih edebileceklerdir. Yerleşemeyen öğrenciler ise, ilk iki tercihlerini kayıt alanından yapmak şartıyla üç okul tercihinde bulunabilecektir.
ÖZELE KAYIT OLAN…
Özel okullara veya yetenek sınavı ile öğrenci alan kurumlara kesin kayıt yaptıran öğrenciler, tercih ekranına erişim sağlayamayacaklardır. Ancak tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda yeniden tercih yapma hakları olacaktır. Özel okullara kayıt işlemleri 14-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşecektir.