

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) bütçe süreçlerini hızlandırmak ve kamu kaynaklarını daha verimli bir şekilde yönetmek için dijital platformlar ve yapay zeka destekli projeleri kullanmaya başladığı belirtildi.
Bakanlıktan alınan bilgiye göre, bütçe süreçlerinin daha etkin ve verimli hale gelmesi adına atılan adımlar, Bakanlık'nın bütçe yönetiminde dijitalleşme ve yapay zeka destekli karar alma mekanizmalarına geçişini temsil ediyor.
Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından geliştirilen “Bütçe Süreci Yönetim Platformu” ile milletvekillerine ait seçim bölgelerinin eğitim raporları, Bakanlığa yönlendirilen tüm soru önergeleri ve yanıtlarını tek bir çatı altında topladığı, 2025 bütçe görüşmelerinde etkin olarak kullanılacak bu sistemin 2026'da da aktif tutulmasının planlandığı vurgulandı.
MEB, Bütçe Süreçlerinde Dijitalleşmeye Yöneliyor
Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği çerçevesinde, Strateji Geliştirme Başkanlığı'na bağlı olarak 81 ilde Bütçe ve Tahakkuk Şube Müdürlüklerinin kurulumu gerçekleştirildiği bilgisi verildi. Bu müdürlüklerin, merkez teşkilatı ile elektronik ortamda güvenli, hızlı ve etkin bir iletişim kurmasına olanak sağlamak, ödenekleri ihtiyaca ve veriye dayalı bir şekilde planlayarak kamu kaynaklarını doğru ve tasarruf tedbirlerine uygun şekilde kullanmak amacıyla “Bütçe ve Tahakkuk Platformu”nu hayata geçirmeye yönelik çalışmalara başlandığı açıklandı.
Ayrıca, şeffaflık ve hesap verilebilirliği öncelik olarak belirleyen bir yaklaşım çerçevesinde, Eğitimde Yapay Zeka Politika Belgesi ve Eylem Planı kapsamında “Yapay Zeka Destekli Bütçe İzleme ve Değerlendirme Projesi”nin başlatıldığı ifade edildi. Bu proje ile bütçe ve verilerin analiz edilerek yöneticilere stratejik karar alma süreçlerinde destek sağlanmasının amaçlandığı kaydedildi.
Sürdürülen çalışmaların, Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi ile entegrasyon sağlayarak hizmetlerin kalitesini ve etkinliğini artıracağı, bu adımlar sayesinde bütçe yönetiminde daha şeffaf, hızlı ve etkili bir yapı oluşturulmasının hedeflendiği belirtildi.