

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu, Google’ın hem yurtiçi hem de yurtdışı temsilcilerini ve avukatlarını dinleme fırsatı buldu. Toplantının başında konuşma yapan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, “Düşünce özgürlüğünü sonuna kadar destekliyoruz, ancak aileyi, çocuğu ve kamu düzenini koruma yükümlülüğümüz olduğunu da biliyoruz. Dijital platformların sunduğu imkânların, sosyal medya üzerinden olumsuzluklar içermesini doğru bulmuyoruz. Bazı sosyal medya ağlarının, toplumun değerlerini, aileyi ve ahlakı hiçe sayarak daha fazla etkileşim ve gelir elde etmelerini asla kabul etmiyoruz. Eğer bu tür koruyucu önlemler yasakçılık olarak adlandırılıyorsa, biz yasakçıyız” dedi.
Yeni Telif Yasası Yolda
Yayman ayrıca algoritma ile ilgili sorunların doğrudan Google ile bağlantılı olduğunu vurguladı. “Bazı gazetelerin ve internet sitelerinin etkileşim oranları düştü, bu da reklam gelirlerini negatif etkiledi. Bu siteler kapanma riski ile karşı karşıya. Dijital mecraların insanlara fikirlerini ifade etmeleri adına bir fırsat sunması gerekiyor; fakat maalesef bu alan bir ‘dijital çöplüğe’ dönüşmüş durumda. Dezenformasyon ve manipülasyon gibi olumsuzlukları kabul etmiyoruz. Gerçek hayatta suç olan her şey, dijital ortamda da suçtur.” diyerek dijital telif düzenlemesine dikkat çekti. Yayman, haberin telif hakkı gerektirdiğine bundan böyle ücret talep edeceklerini belirtti ve dijital telif yasasının bu dönem kapanmadan yasalaşmasını hedeflediklerini ifade etti.
Google’nın Cevapları Yetersiz Kaldı
Komisyonda algoritma değişikliklerinin bazı gazete ve web sitelerinin kapanma noktasına gelmesi ile ilgili sorulara Google’ın verdiği yanıtlar yeterli bulunmadı. Google Kamu İlişkileri ve Politikaları Direktörü Tolga Sobacı, “Herhangi bir kullanıcı, siyasi görüş veya siteyi ön plana çıkarmak ya da geri plana atmak gibi bir amacımız yok.” diyerek durumun doğal bir süreç olduğunu ifade etti. Ayrıca, Google Türkiye’ye özel bir algoritma tasarımı yapmadıklarını ve bu tür bir yaklaşımın kendi iş yapış biçimlerine aykırı olduğunu belirtti. Google Avukatı Gönenç Gürkaynak, algoritma güncellemelerinin bazı firmalarda trafik düşüşü yaşandığını ancak hedef gözetmediklerini vurguladı. Google İsviçre Arama Lideri Johannes Matthias Müller, algoritma güncellemeleri için 180 sayfalık bir kılavuz yayınladıklarını hatırlattı.
CHP’li Üyeler Google Heyetini Susturdu
Toplantıda Google’ın algoritma değişiklikleri ve dijital telif konusundaki açıklamaları beklenirken, CHP’li üyeler, cezaevindeki Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medya hesabının bloke edilmesi ile ilgili tartışma başlattılar. CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, görüşmelere geçilmeden önce usul tartışması açmak istedi. Komisyon Başkanı Yayman, Google yetkililerine söz vermek istediğinde CHP’li üyeler, sıra kapaklarına vurarak bu durumu engelledi. CHP’li komisyon üyeleri, Türk ve yabancı Google temsilcilerine “don’t speak” ve Türkçe “konuşma” şeklinde bağırarak sunumlarına geçmelerine izin vermediler.