

Mersin kıyıları, özellikle Mezitli, Erdemli, Silifke, Anamur ve Akdeniz ilçeleri, iribaş deniz kaplumbağası 'caretta caretta' ve yeşil deniz kaplumbağası 'chelonia mydas' türlerinin yoğun olarak yuvaladığı alanlar arasında yer alıyor. Her yıl binlerce yumurta bırakan bu kaplumbağalar, mayıs ayında başlayan yuvalama sürecinin ardından, anaç bireyler sıcak kumsallara yumurtalarını bıraktı.
Temmuz ayının gelmesiyle birlikte ilk yavrular yumurtadan çıkarak yol alırken, bazı anaç kaplumbağaların hala kumsallara çıkarak yumurta bırakmaya devam ettiği gözlemlendi.
Mersin Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mezitli ilçesindeki Davultepe sahilinde ilk yavruların denize ulaştığı belirlendi.
Yumurtadan çıkan kaplumbağaların kum üzerine ilerleyerek denize ulaşmaları, yaşamlarının sağlıklı başlaması açısından büyük önem taşımakta. Bu süreçte, insan müdahalesiyle denize bırakılan yavruların hayatta kalma şansı azalıyor. Uzmanlar, kaplumbağalara dokunulmaması konusunda uyarılarda bulunuyor.
Mersin'in Anamur, Silifke, Erdemli, Yenişehir ve Akdeniz ilçeleri ile birlikte Mezitli sahillerinde her yıl yaşanan bu doğa döngüsünde, hem yavruların çıkışı hem de yeni yuvaların oluşumu eş zamanlı olarak devam ediyor. Kıyılarda görev yapan ekipler ve gönüllüler, kaplumbağaların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için sahada titizlikle çalışıyorlar.
“Çok Sayıda Yavruyu Denize Gönderdik”
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi Dr. Mahmut Ergene, mayıs ayında anaç kaplumbağaların yumurtalarını kumsala bırakmasının ardından temmuz ayında yavruların yuvadan çıkmaya başladığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: “Yavru deniz kaplumbağaları yuvalarından çıkıp denize ulaşmayı başardı. Yavrular yuvadan çıktıktan sonra yaklaşık dördüncü, beşinci gün biz yuva kontrol açılışları yapıyoruz. Bugün de o yuvalardan birine şahit olduk. Daha çok sayıda yavruyu denize gönderdik.”
Ergene, kaplumbağa yuvalarına ve yavrulara müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, onların doğal sürece bırakılmasının önemine dikkat çekti ve ekledi: “Herkes bir şekilde yardımcı olmak istiyor ama onlara yardımcı olayım derken maalesef yok olmalarına neden olabiliyorlar. Yavru kaplumbağalar yuvadan çıktıktan sonra kumsalda yürüyerek kendilerinin gitmesi gerekiyor. Yumurtalarla aralarında bir bağ var, kaplumbağaların besin bağları, kan bağları. Bunun kokusunu kesinlikle kumsala sürterek bırakıp denize girmeleri gerekiyor. Aksi takdirde, denize bu kan kokusu ve besin kokusuyla girdiklerinde diğer balıklara çok kolay bir şekilde yem olabiliyorlar.”
“Yuva Sayısı Bakımından Bu Sene Rekor Kırabiliriz”
Ergene, bu yıl Mersin kumsallarında deniz kaplumbağaları yuva sayısında önemli bir artış olduğunu belirterek, “Bu sene Mersin kumsalları deniz kaplumbağaları açısından yüz güldürüyor. Davultepe kumsalı için şu anda 250'ye yakın yuva var. Yuva sayısı bakımından bu sene rekor kırabiliriz. Şimdiye kadarki en yüksek rakam bu kumsal için 274'tü. Bu sene 274 sayısını geçmesini bekliyoruz, büyük bir umutla.”
2025 yılı için deniz kaplumbağaları yuva sayılarında gözlemlenen artışın sevindirici olduğunu fakat bu rakamların yıllık iniş çıkışlar gösterebileceği için uzun vadeli değerlendirme gerektiğini vurgulayan Ergene, “Deniz kaplumbağaları yuva sayıları her sene iniş ve çıkış gösteriyor. Bir sene yüksekse bir sene düşük olarak değerlendirilebilir. Bunu net olarak değerlendirebilmek için uzun vadedeki yuva sayılarını değerlendirmek gerekli ama 2025 yılı için yuva sayıları güzel, çıkışlar güzel, yavrularımız güzel. Hiçbir problem yok.”