

Yeni yayımlanan yönetmeliğe göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kuruluş, amaç ve görevleri doğrultusunda ders kitapları, öğretim materyalleri ve araçları hariç her türlü basılı yayının, bilim, sanat ve kültürel eserlerin yanı sıra dijital yayınların seçim ve incelemesi için Bakanlık bünyesinde Danışma Kurulu ile Yayın Kurulu ve inceleme komisyonları kurulacak.
KURUL, 13 ÜYEDEN OLUŞACAK
Bakan onayıyla oluşturulacak Danışma Kurulu, kültür yayınları konusunda tecrübeli Bakanlık personeli veya dışarıdan kişiler arasından seçilecektir. Bakan Yardımcısı ve Genel Müdür, Danışma Kurulunun doğal üyeleri olacak. Kurul, doğal üyeler hariç toplamda 13 üyeden oluşacak ve Bakan veya Bakan Yardımcısı başkanlık edecek.
Bakanlık, Danışma Kurulu aracılığıyla, Milli Eğitim Şurası kararları ve eğitim politikaları doğrultusunda kültür yayınlarının geliştirilmesine yönelik tavsiyelerde bulunacak.
TAVSİYE KARARLARI YAYIN KURULUNCA DEĞERLENDİRİLECEK
Yayın Kurulu, Bakan onayıyla Bakanlık merkez teşkilatından oluşan en az 13 üyeden kurulacak. Bu kurula da Bakan Yardımcısı veya Genel Müdür başkanlık edecek. Yayın Kurulu, Danışma Kurulu'nun önerilerini ve kendi üyelerinden gelen teklifleri değerlendirecek.
Bakanlığa talep edilen, Bakanlıkça hazırlanması istenen eserler ile önceden yayımlanıp baskısı sona ermiş eserler, kültürün yaygınlaştırılması amacıyla gerekli telif ve tercüme eserler gibi kitaplarla ilgili kararların alınması süreci, Yayın Kurulu tarafından yönetilecektir.
Yayın Kurulu üyeleri, kendi eserlerini yayımlatmak için başvuruda bulunamayacaklardır.
Aynı şekilde, yayın inceleme komisyonları da eserin içeriğine göre en az 3 uzman üyeden oluşturulacak ve yapılan başvuruların değerlendirilmesini üstleneceklerdir.
BAKANLIK DIŞI ALAN UZMANLARI ESERLERİ İNCELEYEBİLECEK
Genel Müdürlüğe gelen veya satın alımı önerilen eserler, inceleme komisyonu üyelerine iletilecek ve bu üyeler hazırladıkları raporları Yayın Kuruluna sunacak. Yayın Kurulu, basılmasına karar verdiği eserlerin süreçlerini, ilgili Daire Başkanlığınca yürütülmesini sağlayacaktır.
Yayın Kurulu, alan uzmanının bulunmadığı durumlarda eserlerin incelenmesi için dışarıdan uzmanlara yazılı görüş aldırabilecektir. Eserlerin yeterli görülmemesi durumunda, incelemenin başka uzmanlara da yaptırılması mümkün olacaktır.
Eserlere ilişkin işlemler, ilgili Daire Başkanlığı tarafından, telif, baskı, tanıtım ve pazarlama gibi konular ise MEB Döner Sermaye İşletmesi tarafından yürütülecektir. Gerekirse kapak tasarımı ve diğer basım öncesi işlemler için Genel Müdürlüğün onayı ile hizmet alımı da yapılabilecektir.
Eserlerin incelenmesi ve yayımlanması sürecinde, milli ve kültürel değerlerin korunması ve güçlendirilmesi gibi kriterler dikkate alınacaktır.
Yayımlanması için başvuranların, metin, imla ve diğer unsurları açısından düzenlenmiş eserlerini ve telif belgeleri ile öz geçmişlerini dijital ortamda Genel Müdürlüğe teslim etmeleri gerekmektedir.
Yayımlanması uygun görülen eserler üzerindeki haklar, eser sahiplerine ve işlemeyi gerçekleştirenlere ait olup, çoğaltma ve dağıtım hakları Bakanlığa teslim edilecektir.
3 Ekim 2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan önceki yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.