

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Marmara Denizi'nde 18-22 Temmuz tarihleri arasında, MARU adlı araştırma gemisiyle müsilaj izleme ve örnekleme çalışması gerçekleştirdi. Bu süreçte, Marmara Adaları, Ekinlik Adası, Balıkesir Narlı, Çanakkale Gelibolu ve İstanbul Boğazı'nın da bulunduğu 23 farklı noktada denizin 0-80 metre derinliğinde örneklemeler yapılarak müsilaj, deniz çayırları ve mercanların durumu gözlemlendi. TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, geçen yıl bu dönemde Marmara Denizi'nde müsilaj bulunmasına rağmen, bu yıl yaptıkları incelemelerde böyle bir duruma rastlamadıklarını ifade etti.
'80 METRE DERİNLİKTE GÖRÜLEBİLİR'
Müsilajın doğasında ilkbahar aylarında ortaya çıkma eğilimi olduğunu ve bunun mevsimsel biyolojik üretimle bağlantılı olduğunu belirten Öztürk, müsilajın tamamen ortadan kalkmadığını, yalnızca yoğunluğunun az olduğu için yüzeyde görünmediğini ve dibe çökmüş olabileceğini kaydetti.
Fitoplanktonların üreme kapasitesindeki azalma sayesinde orta tabakada, yüzeyde ve kıyı bölgelerinde müsilaja rastlanmadığını bildiren Öztürk, özellikle derinlikteki 80 metre sonrası bölgelerde müsilaj gözlemlenebileceği tahmininde bulundu.
Öztürk, “Yani biyolojik üretim anlamında bir zayıflama söz konusu. 80, 70, 60, 50, 40, 30 ve 0'a kadar olan derinliklerde geçtiğimiz hafta itibarıyla müsilaj yoktu. Ancak bu, Marmara Denizi'nin hiçbir yerinde müsilaj yok demek değil. Bizim örnekleme yaptığımız 23 istasyonda bu durum söz konusu” diye konuştu.
Fitoplankton patlamaları ve deniz suyu sıcaklığının müsilaj gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Öztürk, karasal kaynaklı azot ve fosfor yüklerinin devam etmesi durumunda tehlikenin süreceğine dikkat çekti.
'REHAVETE KAPILMAMAK ÖNEMLİ'
Öztürk, bu bulgulara dayanarak rehavete kapılmamak gerektiğini vurguladı. Atık su arıtma konusundaki ilerlemenin yetersiz olduğunu, özellikle biyolojik atık su arıtma tesislerinin en kısa sürede devreye alınması ve 22 maddelik eylem planının titizlikle izlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Müsilaj etkisinin azalmasıyla deniz çayırlarının üzerinde müsilaj görmediklerini ve mercanlar üzerindeki tabakanın bazı bölgelerde tamamen kaybolduğunu aktaran Öztürk, “Buna sıfır diyemeyiz, ama şu anda 0-10 arasında değerlendiriyoruz. Şu anki durum 1-2 en düşük seviyede. 1 hafta için rahat bir nefes alındı, umarız bu şekilde devam eder” dedi.