reklam
reklam
DOLAR40,5860% -0.48
EURO47,7946% -0.42
STERLIN54,6236% -0.89
FRANG51,0645% -0.45
ALTIN4.352,20% -1,39
BITCOIN117.888,000.349
reklam

New York’ta Bir Kahraman… Doç. Dr. Erol Gürsoy Hürriyet’e Konuştu

Yayınlanma Tarihi : Google News
New York’ta Bir Kahraman… Doç. Dr. Erol Gürsoy Hürriyet’e Konuştu
reklam

İstanbul’da kardiyoloji uzmanı olarak görev yapan Doç. Dr. Erol Gürsoy, eğitim amacıyla 29 Nisan’da ABD’ye gitti. Uçaktan indikten sonra New York’ta kalacak yer ararken, birkaç metre ilerisinde bir adamın önce göğsünü tutup hemen ardından yere yığıldığını fark etti. Adamın kalp krizi geçirdiğini anlayan Gürsoy, hemen doktor refleksiyle koşarak kalp masajı yapmaya başladı. Dakikalarca süren müdahalenin ardından hastanın kalbi tekrar atmaya başladı ve bu sırada ambulans da geldi. Gürsoy, ambulansa gerekli bilgileri verdikten sonra, gittiği yabancı ülkede hayat kurtarmış olmanın heyecanıyla Mount Sinai Fuster Kalp Hastanesi’ne geçti. Burada ikinci bir sürprizle karşılaştı; hayatını kurtardığı hasta, kendi çalıştığı hastanede tedavi altına alınmıştı. 73 yaşındaki hasta Lee Shulman’ın, Wall Street’te tanınmış bir yatırım uzmanı olduğu öğrenildi. Shulman’ın kızı, “Sen bizim kahramanımızsın” diyerek Gürsoy’a teşekkürlerini iletti.

RİSK ALARAK MÜDAHALE ETTİ

Koç Üniversitesi Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı olarak çalışan Doç. Dr. Gürsoy, hastaya müdahale ederken aynı zamanda bir risk aldığını şöyle anlattı: “O anda müdahalem hukuki açıdan sorun yaratabilirdi. ABD yasalarına göre, ambulans gelene kadar ülkede henüz çalışmayan bir doktorun hastaya müdahale etmesi uygun değildi, ama ilkyardım bilen bir vatandaş bu durumu yapabilirdi. İnsan hayatı söz konusu olduğu için bu riski göze alarak müdahaleyi tercih ettim; aksi takdirde olay yerinde hastayı kaybetseydik benim için zor bir durum olabilirdi.”

“Hastanın yaklaşık 5-6 metre önümde olduğunu gördüm; önce göğsünü tuttu sonra yüzüstü yere yıkıldı. Yanındaki kadın onu sırtüstü çevirdi ve ambulansı aramaya başladı. Ben hemen müdahale için koştum ve nefes ile nabız kaybolduğu anda kalp masajına başladım. Sonrasında nefes almaya başladı ve nabzı geri geldi. Yaklaşık beş dakika içinde kendine geldi.”

‘EPİLEPSİ KRİZİ SANDILAR’

Ambulans geldiğinde hastanın bilinci yerinde olduğu için ilk olarak epilepsi geçirdiği düşünüldü; ancak Gürsoy, kalp krizi olduğunu ve kendisinin kardiyolog olduğunu belirtti. Hastayı ambulansa teslim ettikten sonra, adrenalin dolu dakikaların etkisinden sıyrılmaya çalıştı. Ertesi gün gittiği hastanede bilgisayarında açık olan epikrizi okuduğunda, kurtardığı hastanın kendisi olduğunu anladı. Anjiyo laboratuvarına girip hastayla tanıştığında, kalp masajını yapan kişinin kendisi olduğunu söyledi. Hastanın bir damarı tamamen, yan damarı ise %99 oranında tıkalıydı. Muayene sonrası herkes Gürsoy’a ‘Kahramansın’ dedi. Ardından hastanın kızıyla da tanıştılar; kızı, ona “Sen bizim kahramanımızsın” mesajını iletti. 16 yıldır mesleğinde olan Gürsoy, “Bizim hasta profilimiz her zaman bu kadar dramatik olmuyor. Bu durum benim için oldukça nadir ve farklıydı; çünkü karşımda kanlı canlı duran kişinin hayatı, o sokaktan ben geçmeseydim sona erebilirdi.”

reklam

YORUM YAP