

2024 YKS sonuçlarının 22 Temmuz'da açıklanması bekleniyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yeni dönemde yapay zeka, siber güvenlik ve yazılım ile ilgili birçok lisans ve ön lisans programının açılacağını duyurdu. Bu bölümlerdeki kontenjanların büyük bir kısmı dolmuş durumda. Ayrıca, 17 yeni program da tercih kılavuzuna eklenecek. YÖK, bu programların, önceki yıl açılanlarla birlikte, çağın ihtiyaçlarına uygun ve istihdam odaklı olarak tasarlandığını açıkladı. Ancak bu sene, tarım ve sağlık sektörlerinin teknolojik gelişmelerle entegre edileceği bilgisi de verildi.
UZMANLIKTA YENİ DÖNEM
2024 YKS verilerine göre, yeni açılan lisans programları arasında en çok ilgi gören siber güvenlik mühendisliği oldu. Bu alanda 31 kontenjan için 7 bin 426 tercihle, her kontenjan için 240 aday yarışıyor. Geçen yıl ilk kez öğrenci kabul eden ön lisans programları arasında en çok talep gören ise robotik ve yapay zekâ oldu. 203 kontenjanın açıldığı bu bölüm, 31 bin 116 tercih aldı ve her bir kontenjan için 154 aday kaydedildi. Eğitim uzmanı Salim Ünsal, bu yıl açılan 17 bölüme de yüksek ilgi bekliyor. Ünsal, “Yeni bölümler, doğal olarak yeni nesil meslekler açısından daha önemli hale getirilmiş. Adaylar, bu bölümlerde kendilerini geliştirdiklerinde iş bulmanın daha kolay olacağını düşünüyor” diye belirtti. Ayrıca, batı ülkelerinde bilgisayar mühendisliğinin birçok alt uzmanlık dalı bulunduğunu belirterek, benzer bir evrimleşmenin burada da olabileceğini ifade etti.
17 YENİ PROGRAM AÇILACAK
- 1- Hassas Tarım ve Tarımsal Robotlar
- 2- Akıllı Sera Teknolojileri
- 3- Dijital Tarım Teknolojileri
- 4- Tarım Makineleri ve Teknolojileri
- 5- Dijital Sağlık Sistemleri Teknikerliği
- 6- TeleSağlık Teknikerliği
- 7- Tıbbi Veri İşleme Teknikerliği
- 8- Ofis Teknolojileri ve Veri Yönetimi
- 9- Doğa Koruma ve Biyoçeşitlilik Yönetimi
- 10- Yenilenebilir Enerji Teknikerliği
- 11- Su ve Atık Yönetimi Teknikerliği
- 12- Çevre Sağlığı ve Çevresel Risk Yönetimi Teknikerliği
- 13- Akıllı Altyapılar Teknikerliği
- 14- Çevresel Ölçüm ve İzleme Sistemleri Teknikerliği
- 15- Karbon Yönetimi Teknikerliği
- 16- Hidrojen ve Enerji Depolama Teknikerliği
- 17- Yeşil ve Ekolojik Bina Teknikerliği
HAVA ARACI İMALATI VE SİBER MÜHENDİSLİK FIRSATLARI…
Hava aracı imalatı bölümü sadece 31 öğrenci kabul edecek ancak 1068 tercih aldı. Otonom sistemler teknikerliği içinse sadece 130 kontenjan mevcutken, 10 bin 133 tercih yapılmış. Her kontenjan için ortalama 240 kişinin rekabet ettiğini belirtmek mümkün. Geçtiğimiz yıl en çok ilgiyi çeken bölümler arasında siber güvenlik mühendisliği ve robotik gibi alanlar bulunuyordu. Bu yıl açılacak programlar ise yapay zekanın çeşitli sektörlerde nasıl kullanılabileceğine odaklanıyor. Özellikle tarım ve sağlık alanında teknoloji entegrasyonu sağlayan birçok yeni bölüm mevcut. Bu iki yıllık programların ilgi göreceği düşünülüyor; tarımla ilgili programlara kıyasla dijital sağlık alanındaki bölümlere daha fazla talep olacağı öngörülüyor.