İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçu Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında, toplamda 85 şüphelinin yakalanmasına yönelik İstanbul merkezli altı ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda, şüphelilere ait dijital materyallerin yanı sıra birçok lüks saat, takı ve ziynet eşyası gibi değerli varlıklara el konuldu. MASAK raporları doğrultusunda, suçtan kaynaklandığı düşünülen malvarlığı değerlerine ilişkin olarak 10 ayrı şirketteki ortaklık paylarına, toplam 47 araca ve 84 taşınmaza el konulmuştur.
Başsavcılıktan Açıklama
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma”, “Tefecilik”, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'na muhalefet, “Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama” ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri ile Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun'a muhalefet suçu kapsamındaki soruşturmanın devam ettiği ve bazı gerçek kişiler ile tüzel kişiliklerin tespit edildiği belirtildi.
MASAK Raporunda Aklama Faaliyetleri
2022 yılında gelen bir e-posta ihbarı üzerine başlatılan soruşturmada, şüpheli işlemlerle bağlantılı şahıs ve şirketlerin, mali ve bankacılık profilleriyle uyumsuz yüksek hacimli finansal hareketlerde bulunduğu tespit edilmiştir. Bu süreçte İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar ve MASAK ile BDDK raporları sonucunda şüpheli işlem örüntüleri belirlenmiştir. Şüphelilerin bankacılık işlemlerinin mesleki ve mali profilleriyle uyumsuzluk gösterdiği, MASAK raporunda suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçu açısından önemli bulguların olduğu kaydedilmiştir.
47.5 Milyarlık İşlem
MASAK raporu çerçevesinde, 2022-2024 yılları arasında 21 firmaya ait 312 POS cihazı üzerinden toplamda 47,5 milyar TL'yi aşan işlem hacmine ulaşıldığı, bu işlemlerin %99,99'unun yabancı kartlar üzerinden yapıldığı ve büyük kısmının, aynı gün içinde, farklı kartlarla aynı tutarlarda gerçekleştirildiği ve bu işlemlerin %93,11'lik kısmını oluşturduğu ortaya çıkmıştır.
POS Cihazlarından Aklanan Paralar
Bu işlemlerin büyük bir kısmının gece saatlerinde gerçekleştiği ve firmaların faaliyet alanlarıyla işlem zamanları arasında belirgin bir uyumsuzluk olduğu, organize bir şekilde kurgulanmış POS kullanımı ve finansal işlem örüntülerinin tespit edildiği, bu işlemlerle büyük miktarda komisyon geliri elde edildiği ve MASAK raporlarına göre bu gelirlerin soruşturmada adı geçen şüpheliler ve şirketler tarafından çeşitli yöntemlerle aklandığı ifade edilmiştir.
Warning: Undefined array key "ozellikler_videOzet" in /home/siyasimedyanet/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_vizyondakiler.php on line 120
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Aklama Suçu Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında, toplamda 85 şüphelinin yakalanmasına yönelik İstanbul merkezli altı ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda, şüphelilere ait dijital materyallerin yanı sıra birçok lüks saat, takı ve ziynet eşyası gibi değerli varlıklara el konuldu. MASAK raporları doğrultusunda, suçtan kaynaklandığı düşünülen malvarlığı değerlerine ilişkin olarak 10 […]
