

ULUSLARARASI Sağlık Hizmetleri A.Ş (USHAŞ) Genel Müdürü Behlül Ünver, gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Ünver, Türkiye'de sağlık hizmetlerinin %80'inin kamu kurumları tarafından sağlandığını, %20'sinin ise özel sektör aracılığıyla yürütüldüğünü belirtti. Özel sektörün sağlık turizminin %95'ini, kamu sektörünün ise %5'ini üstlendiğini ifade etti. Sağlık turizmi konusunun birçok bakanlığın sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Ünver, bu amaçla ilgili bakanlıklarla en az genel müdürlük düzeyinde bir koordinasyon kurulu oluşturmayı planladıklarını açıkladı.
2024 yılında Türkiye'ye 1.5 milyon sağlık turistinin gelmesi ve 3 milyar dolarlık bir gelir elde edilmesi hedefleniyor. Hedefledikleri toplam gelir ise 20 milyar dolar. Türkiye, sağlık turizmi alanında dünya genelinde ilk 5'te yer alıyor. Medikal ve termal turizmin yanı sıra, engelli turizmi, yaşlı turizmi, sporcu turizmi ve sağlıklı yaşam kavramlarının da sağlık turizmi kapsamına alınmasının önemine değindi.
Rekabetin artmasıyla birlikte zaman zaman kendilerini doğru ifade edemediklerini belirten Ünver, “Bir ülkeden başka bir ülkeye fazla hasta gitmesi durumunda 'o ülkeye gitmeyin' gibi olumsuz yönlendirmeler çıkabiliyor. Bu nedenle USHAŞ içinde dezenformasyonla mücadele eden bir ekip oluşturduk.” dedi.
Türkiye, saç ekimi konusunda dünya çapında bir merkez konumunda. Organ transplantasyonları, göz ameliyatları, onkoloji hastalıkları, tüp bebek uygulamaları, obezite cerrahisi ve diş tedavileri gibi alanlar özellikle talep görüyor.
Termal Turizmde Türkiye'nin Potansiyeli
Almanya'da termal turizm alanındaki yıllık gelirin yaklaşık 10 milyar dolar olduğunu hatırlatan Ünver, Türkiye’de 1100 termal kaynağın ve 500 tesisin bulunduğunu, toplamda 300 milyon dolarlık bir değer sağladıklarını ifade etti. Dünya termal kentler rotası içerisinde Erzurum, Sivas, Rize, Nevşehir, Samsun ve Bolu'yu dahil ederek termal turizmin canlanmasını hedeflediklerini açıkladı. '30 tesis 10 bin yatak' projesi başlattıklarını ve bu kapsamda 300 milyon dolarlık termal turizm gelirini 5 yıl içinde 5 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini duyurdu. İnsanların sadece hastalıkları için değil, arınma kürleri, gençleşme süreçleri ve estetik uygulamalar için de Türkiye’ye gelmelerinin önemini vurguladı.
‘Health Türkiye’ Platformu ile Güvence Sağlanacak
‘Health Türkiye’ adındaki bir platform oluşturduklarını bildiren Ünver, buraya 5,800 tesis ve 1,261 aracı kurumun üye olmasını beklediklerini söyledi. Üye sayısının hızla arttığını ve şu anda 12 ülkenin Türkiye’ye gelen misafirlerini 'Health Türkiye' üzerinden tavsiye ettiğini belirtti. Bu platform, merdiven altı uygulamalarla mücadele amacı taşıyarak, şikayet edilen kurumları inceleyip gerekirse üyeliklerini askıya alacaklarını ifade etti. 26 Eylül sonrası platforma üye olmayan kurumların kayıt dışı kalacağını duyurdu.
USHAŞ’tan İlaç Çıkarması
Behlül Ünver, USHAŞ Plus adında bir portal kurduklarını belirterek, “Türkiye’de üretilen yerli ve milli tıbbi cihazların yurtdışına satışıyla ilgili bir sistem oluşturdum. İnsanlar buradan ürünlerimizi inceleyebilecekler. Nadir ilaçlar ve vatandaşların ilaç temininde yaşadığı zorluklara çözüm üretecek bir otomasyon sistemi geliştireceğiz.” dedi.