

Canik ilçesinde, Toptepe Mahallesi’nde Samsun-Ordu karayolu üzerindeki bir akaryakıt istasyonunda meydana gelen heyelan faciasında, göçük altında kalan Adem Kaya (35) ile çocukları Açelya Mina (7) ve Ayla Kaya (5) yaşamını yitirdi. Anne Çiğdem Kaya (31) ise yaralı olarak kurtuldu.
Yaşamını yitiren Adem Kaya ve çocukları için, Samsun’un Terme ilçesindeki Akçaykaracalı Mahallesi’nde bir cenaze töreni gerçekleştirildi.
Cenazeye yoğun katılım sağlandı ve tabutların etrafında gözyaşları sel oldu. Faciadan yaralı kurtulan anne Çiğdem Kaya, ambulansla cenazeye getirilirken büyük bir acı yaşadı. Helallik alınmasının ardından baba ve çocukları için cenaze namazı kılındı. İl Müftüsü Seyfullah Çakır tarafından kıldırılan cenaze namazının ardından cenazeler, aile kabristanına defnedildi.
Kaya ailesinin kısa bir süre önce İstanbul’dan Samsun’a taşındığı, babanın bir silah fabrikasında CNC operatörü olarak çalıştığı, annenin ise bir eczanede eczacı teknikeri olarak görev yaptığı öğrenildi.
Cenazeye Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ve birçok siyasi parti temsilcisi ile vatandaşlar da katıldı.
Müdür ve İş Yeri Sahibi Gözaltında
Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan incelemede, akaryakıt istasyonunun mesul müdürü K.Y. ile sahibi Z.G. hakkında gözaltı kararı verildi.
Heyelan Alanında ‘Acil Durum Toplanma Bölgesi’ Tabelası Bulundu
Heyelanın yaşandığı alanda ‘Acil Durum Toplanma Bölgesi’ tabelasının olduğu tespit edildi. Bu bölgede, iş yeri sahiplerinin acil toplanma alanı olarak belirlediği bildirildi.
‘Her Bölge İçin Ayrı Mühendislik Projeleri Hazırlanmalı’
Samsun Üniversitesi Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Coğrafi Bilgi Sistemleri Doç. Dr. Cem Kılıçoğlu, yaşanan heyelana dair değerlendirmelerde bulundu. Kılıçoğlu, bölgedeki şev stabilite çalışmalarının yetersiz olduğunu ve kaya mekaniği verilerinin dikkate alınmadığını ifade etti. Ayrıca, “Canik gibi yerlerin koruma altına alınması gerekir. Yamaçları kazmak ve yapı yapmak, riski artırır. Bu tür bölgelerde doğru mühendislik projeleri düzenlenmelidir” dedi.
Heyelan riskinin yalnızca yağış kaynaklı olmadığını belirten Kılıçoğlu, “Karadeniz yağışlı bir bölgedir. Mühendislik çalışmaları en kötü senaryoya göre yapılmalı ve uzman görüşleri dikkate alınmalıdır. Belediyeler, üniversitelerden destek alarak her bölge için bağımsız mühendislik projeleri üretmelidir. Bilimsel veriler ışığında yapılmadığı takdirde riskler önlenemez” şeklinde konuştu.