reklam
reklam
DOLAR40,3818% 0.21
EURO47,1083% 0.62
STERLIN54,4055% 0.39
FRANG50,4899% 0.77
ALTIN4.361,38% 0,80
BITCOIN118.885,260.907
reklam

Şarköy’de Sağlık Ekipleri Keneye Karşı Halkı Bilgilendiriyor

Yayınlanma Tarihi : Google News

Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve ilçe sağlık müdürlükleri sağlık ekipleri, kene ile ilgili bilgilendirme faaliyetleri düzenliyor.

Tekirdağ Şarköy İlçe Sağlık Müdürlüğü, ilçe merkezinde ve kırsal mahallelerde, Halk Sağlığı Uzman Doktoru Elena Yaşar ve diğer sağlık personeliyle birlikte, en yoğun caddelerden biri olan Atatürk Caddesi'nde stant açtı. Ayrıca kahvehanelerde ve Yayaağaç, Uluman gibi kırsal alanlarda bilgilendirme yaparak Bakanlığın hazırladığı broşürleri dağıtıyor.

İlçe Sağlık Müdürü Dr. İsmail Sertkaya, kene vakalarının daha çok endemik bölgelerde görüldüğünü, deniz kenarlarında ise bu vakaların yaşanmadığını belirtti. “Sahilde yer alan Eriklice, Aşağı Kalamış, Mürefte ve Hoşköy mahallelerinde Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ile ilgili bilgilendirme yapmıyoruz. Vakalar genellikle kırsal alanlarda ortaya çıkıyor. Halk sağlığı uzman doktoru ile hemşire ve ebelerden oluşan ekibimiz, vatandaşları bilgilendiriyor ve herhangi bir vaka durumunda yapılması gerekenleri aktarıyor. Bilgileri unutmamaları için broşürleri de bırakıyoruz.” dedi.

Kene ile Temasta Dikkat Edilmesi Gerekenler

Verilen bilgi ve broşürlerde, Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için alınması gereken önlemler şöyle açıklanıyor: “Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene riski taşıyan yerlerde, kenelerin vücuda girmesini önlemek amacıyla vücudu kapatan giysiler giyinmeli, pantolon paçaları çorapların içine sokulmalı ve kenelerin daha rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.”

Kene riski taşıyan alanlardan döndükten sonra, kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunu (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil olmak üzere) kontrol etmelidir. Eğer kene varsa, vakit kaybetmeden çıplak elle dokunmadan en yakın noktadan tutarak uygun bir malzeme (bez, naylon poşet, eldiven vb.) ile çıkarmalıdır. Kene çıkarma işlemi başarılı olmazsa en yakın sağlık kuruluşuna gitmelidir. Keneyi çıkarma süresi ve bu konuda gecikme, hastalığın bulaşma riskini artırabilir. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden ilerlediği için hastalığın sık görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünmesine rağmen hastalığı taşıyabilir. Bu nedenle hayvanların kanları, vücut sıvıları veya dokularıyla çıplak el ile temastan kaçınılmalıdır. Hastalığa yakalanmış kişilerin kanı, vücut sıvıları ve dışkıları ile hastalık bulaşma riski bulunduğundan hasta ile temasta gerekli korunma önlemleri (eldiven, önlük, maske vb.) alınmalıdır. Kene tutulan kişiler, kendilerini 10 gün boyunca halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler açısından gözlemlemeli ve belirtilerden bir veya birkaçını yaşarlarsa derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar.

Kene, uçmayan ve zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak elle öldürülmemeli veya patlatılmamalıdır. Kenelere sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek, kenenin kasılmasına ve vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına neden olabileceği için bu uygulamalardan kaçınılmalıdır.


Warning: Undefined array key "ozellikler_videOzet" in /home/siyasimedyanet/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_vizyondakiler.php on line 120

Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve ilçe sağlık müdürlükleri sağlık ekipleri, kene ile ilgili bilgilendirme faaliyetleri düzenliyor. Tekirdağ Şarköy İlçe Sağlık Müdürlüğü, ilçe merkezinde ve kırsal mahallelerde, Halk Sağlığı Uzman Doktoru Elena Yaşar ve diğer sağlık personeliyle birlikte, en yoğun caddelerden biri olan Atatürk Caddesi'nde stant açtı. Ayrıca kahvehanelerde ve Yayaağaç, Uluman gibi kırsal […]

DEVAMINI OKU
reklam