

Savunma sanayisi, 3 bin 500’den fazla firma ve 1.100’ü aşkın aktif proje ile dünya genelinde önemli bir sektöre dönüşmüştür. 3 milyar dolarlık araştırma ve geliştirme bütçesi, yüzde 80’lerin üzerinde yerlilik oranı ve 100 milyar doları aşan proje hacmi ile Türk savunma sanayi, tarihi birikim ile Batılı ülkelere ihracat yapmaya başladı. Türk firmaları artık Orta Doğu, Uzak Doğu Asya, Türk Cumhuriyetleri, Güney Amerika ve Kuzey Afrika’nın yanında Avrupa pazarına da yöneliyor.
40 ÜLKEYE İHRACAT
2024 yılında 7 milyar 154 milyon dolarlık bir gelir elde eden sektör, Avrupa’dan firma alımlarıyla birlikte bu bölgeye ihracat liderliği koltuğuna oturmuş durumdadır. Toplamda 300’e yakın ürün, 180’den fazla ülkeye ihraç edilirken, Avrupa’ya yapılan satışlar en fazla olan bölge olmuştur. Türkiye, 2024’te 40 ülkeye 4 bin 500’ün üzerinde kara aracı, 3 ülkeye korvet, 10’dan fazla ülkeye 140 deniz platformu, 42 ülkeye mühimmat ve füze, 50’den fazla ülkeye ise 770 İHA, SİHA ve TİHA ihracı gerçekleştirmiştir. Avrupa’dan en çok talep gören ürünler arasında İHA’lar, akıllı füzeler, kara araçları, silah kuleleri, askeri gemiler, uçak ve helikopter yapıları ile radar ve simülatörler yer almaktadır. Örneğin, ASELSAN tarafından üretilen ASELFLIR-500 sistemi, 2024 yılında 16 ülkeye ihraç edilme başarısını göstermiştir.
PORTEKİZ DÖNÜM NOKTASI
Portekiz’e gerçekleştirilen askeri gemi ihracatı, 2024 yılında önemli bir başarı olarak kaydedilmiştir. Portekiz Deniz Kuvvetleri için STM Savunma tarafından tasarlanıp inşa edilecek olan iki adet Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi ile ilk kez bir AB ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihracı yapılmıştır. Ayrıca, 2024 Aralık ayında Türkiye ve İspanya arasında ileri düzey pilot eğitim sistemi geliştirilmesine yönelik bir mutabakat zaptı imzalanmış ve Hürjet satışı için görüşmeler devam etmektedir. Türk yetkililer, son günlerde İspanya’daki Airbus tesislerini ziyaret ederek, eğitim uçağı ihtiyaçlarına yönelik olası ortaklık olanaklarını araştırmıştır.
ŞİRKET SATIN ALMAYA BAŞLADILAR
Türkiye, artık yurtdışında firmalar satın almaya da yönelmiştir. Bu bağlamda en çok dikkat çeken işbirliği Baykar ile İtalyan havacılık devi Leonardo arasındaki anlaşmadır. Bu işbirliğinin ilk adımı, 6 Mart 2025’te Roma’da atılmıştır. İki ülkenin liderleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile Leonardo Genel Müdürü Roberto Cingolani arasında karşılıklı anlaşma belgeleri teslim edilmiştir. Baykar dışında CANiK, İngiliz AEI Systems’ı satın alarak üç kıtada üretim yapan bir savunma şirketi haline gelmiştir. Avrupa Birliği ise yeni oluşturduğu 162 milyar dolarlık savunma fonuna ABD, İngiltere ve Türkiye merkezli şirketleri dahil etmemiştir. Bu kararın, Türkiye ile işbirliği yapan büyük Avrupalı firmaları zorlayacağı tahmin edilmektedir.