

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, serbest bölgeler Türkiye’nin yatırım, üretim ve ihracatına önemli bir katkı sağlıyor. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında 1 milyar 60 milyon dolar olan serbest bölgelerin ihracatı, bu yılın mayısında yüzde 11,2 oranında artışla 1 milyar 180 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, serbest bölgeler tarihindeki en yüksek mayıs ayı ihracatı olarak kayıtlara geçti.
Dış ticaret dengesine de önemli bir katkı sunan serbest bölgelerde, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 163’e yükseldi. Bu oran, bir önceki yılın aynı dönemine göre 33 puanlık bir artış göstermektedir. Dış ticaret fazlası ise 244 milyon dolardan 456 milyon dolara çıkmıştır.
En fazla ihracat gerçekleştiren bölge ise 288 milyon dolarla Ege Serbest Bölgesi oldu. Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre ihracatını 36 milyon dolar (yüzde 14,4) artıran bölge, liderliğini bu yıl da sürdürmektedir.
İlk 5 Ayda İhracat Yüzde 3,9 Arttı
Ekonomik dinamizmi ve üretim gücünü ortaya koyan serbest bölgeler, ihracattaki artışını bu yılın ilk yarısında da devam ettiriyor.
Ocak-mayıs döneminde serbest bölgelerden gerçekleştirilen ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 artarak 5,25 milyar dolara çıktı. Böylelikle serbest bölgeler, bu dönemde de tüm zamanların en yüksek ihracat düzeyine ulaşmış oldu.
Bu rakamla serbest bölgeler, Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir’in ardından sıralamada yerini aldı.
Orta-İleri ve Yüksek Teknoloji İhracatı Önde
Türkiye’de ilk olarak 1985 yılında açılan ve toplam 26 bin dönüm alana kurulu 19 serbest bölge bulunmaktadır. Bu bölgelerde 515’i yabancı sermayeli olmak üzere toplam 2 bin 18 firma faaliyet göstermekte ve yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.
Ülke ihracatının yaklaşık yüzde 5’i serbest bölgelerden gerçekleştirilirken, yüksek teknolojili ürün ihracatında da bu bölgeler öncü bir rol üstlenmektedir.
Bu yılın ocak-mayıs döneminde bu bölgelerden yapılan ihracatın yüzde 57’si orta-ileri ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşmuştur.
Ticaret Bakanlığı, gelecekte faaliyete geçirmeyi planladığı yeni serbest bölgelerle teknoloji odaklı ve yüksek katma değerli üretime dayanan stratejik ihracat üsleri oluşturmayı hedefliyor.