

Rusya-Ukrayna, İran-İsrail, Pakistan-Hindistan ve Yemen gibi kritik coğrafyalarda savaş, tüm dünya için büyük bir tehdit oluşturuyor. Sıcak çatışmalar, füzeler ve kayıplar yanında, küresel ekonomi ve ticaret de ciddi yaralar alıyor. Artan gerilimlerin sigorta sektörüne de olumsuz etkileri oldu ve belirsizlikler daha da arttı. Bu durum, sektörün rutin hale gelen savaşlara hazırlık yapmasına neden oldu.
Üç Kat Artış Yaşandı
Bir yandan primler ve maliyetler hızla yükselirken, diğer yandan yeni ürünler de piyasaya sürülüyor. İki ülkenin karşılıklı füzeleri özellikle deniz ticaretinde ve enerji tedarikinde riski artırdı. Küresel sigorta şirketi Marsh'ın verilerine göre, deniz sigortacıları, Körfez'e yapılacak yolculuklar için artık gemi değerinin yüzde 0.2'si oranında ücret talep ediyor. Bu oran daha önce yüzde 0.125 seviyesindeydi. Aynı şekilde, Kızıldeniz için savaş sigortası oranlarında da artış gözlemlenirken, İsrail limanlarına ilişkin teminatlar bir haftada üç kattan fazla artarak yüzde 0.7 seviyesine ulaştı. Üstelik çoğu firma için tekliflerin geçerlilik süresi daha önce 48 saat iken, şimdi 24 saate düştü.
Reasürans Piyasasını Etkiliyor
SABAH'ın sorularını yanıtlayan Marsh Türkiye CEO'su Yeşim Aksüt, “Savaş riski teminatlarına erişim zorlaşırken, sigorta maliyetlerinde de kayda değer artışlar gözleniyor. Bu durum, Türkiye'deki sigorta şirketlerini Londra ve Kıta Avrupa merkezli reasürans piyasalarının koşullarını yakından takip etmeye zorunlu kılıyor. Yüksek riskli rotalara yönelik olarak; alternatif prim hesaplamaları, gelişmiş risk mühendisliği çözümleri ve müşterilere özel teminat yapılarının devreye alınması bekleniyor. Sigorta sektörü, hem operasyonel sürdürülebilirliği sağlamak hem de artan risklere karşı etkin koruma sunmak adına daha esnek ve stratejik yaklaşımlara yöneliyor” dedi.
Havada Zarar Yarım Milyar $
Basra Körfezi ve Doğu Akdeniz gibi stratejik bölgelerde artan riskler, havalimanlarında kalan uçakları, rota değişikliklerini ve uçakların savaş sigorta primlerindeki artışları oldukça pahalı hale getirdi. Havayollarına faturası yarım milyar doları aştı. Air India, Qatar Airways ve Emirates gibi büyük taşıyıcılar, çatışma nedeniyle uçuşlarını alternatif güzergahlara yönlendirmek zorunda kaldı.
Türkiye'nin Stratejik Önemi Artıyor
Mevcut kriz ortamı, Türkiye'nin enerji arz güvenliği açısından alternatif tedarik ve taşıma rotalarının devreye alınması gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi. Aksüt, “Türkiye, Güney Gaz Koridoru, TANAP ve BTC gibi stratejik projeler sayesinde Orta Doğu dışındaki kaynaklardan enerji temin edebilme kapasitesine sahip. Hürmüz Boğazı'na olan bağımlılığın artması, bu alternatiflerin stratejik önemini daha da artırmaktadır. Ceyhan ve İskenderun gibi limanlar, enerji lojistiğinde kritik aktarma merkezleri konumunda. Bu limanların altyapısının güçlendirilmesi ve Hazar–Doğu Akdeniz enerji koridorunun genişletilmesi, Türkiye'nin bölgesel enerji merkezi olma hedefini destekleyebilir. Aynı zamanda bu merkezlerin etkin kullanımı, limanların uluslararası standartlara uygun ve eksiksiz bir sigorta programına sahip olmasını zorunlu kılıyor” şeklinde konuştu.
Ukrayna'ya Gitmenin Haftalık Sigortası 33 Euro
Bir diğer sıcak bölge Ukrayna'dır. Savaş durumunda bu ülkeye gitmenin sigorta maliyeti oldukça yüksek. 2025'te Ukrayna'da kalmayı planlayanlar için standart poliçeler, öngörülemeyen durumları her zaman kapsamayabiliyor. Askeri riskleri kapsayan sağlık sigortasının avantajları, maliyeti ve bu poliçeyi çevrimiçi olarak satın almak mümkün. Ukrayna'ya seyahat etmeyi veya burada kalmayı düşünen herkes için tıbbi sigorta artık zorunlu hale geldi. Teminatlar 30-100 bin euro arasında değişiyor. Örneğin, 30 bin euro olan bir sigortanın bir haftalık maliyeti 33 euro, bir aylık 142 euro, üç aylık 427 euro ve yıllık 855 euro'dur. Pasif savaş riskleri sebebiyle meydana gelebilecek kaza sonucu ölüm, tıbbi masraflar ve tedavi gibi durumlar bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bununla birlikte 100 bin euroya kadar da sigorta seçenekleri mevcuttur.