reklam
reklam
DOLAR40,5860% -0.48
EURO47,7946% -0.42
STERLIN54,6236% -0.89
FRANG51,0645% -0.45
ALTIN4.352,20% -1,39
BITCOIN117.346,501.812
reklam

Sivas'ta Kehanet Metni Bulundu! 'Delik Çeperinde İp İzleri Olduğunu Tespit Ettik'

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sivas'ta Kehanet Metni Bulundu! 'Delik Çeperinde İp İzleri Olduğunu Tespit Ettik'
reklam

Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde, eski adı “Samuha” olan Hitit yerleşim yeri Kayalıpınar'da yapılan kazılarda kuşların uçuşlarına dair bilgilerin yer aldığı “kuş kehanet metni” bulundu.

Yeni dönem kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Maner başkanlığında devam ediyor.

Şimdiye kadar yapılan kazılarda, eski Asur ticaret kolonileri çağı, Hitit, Roma ve Bizans dönemlerine ait yapı izleri, Roma ve Erken Bizans dönemlerine ait kalıntılar ile Hitit kralları, kraliyet mensupları ve görevlilerine ait birçok mühür baskısı keşfedildi. Kuş Kehanet Metni
Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner, bu yıl kazı çalışmalarına 3 Temmuz'da başladıklarını belirtti.

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden ve uluslararası bir ekiple 23 kişilik bir grup oluşturduklarını ifade eden Maner, “Farklı alanlardan arkeolog, tarihçi, Hititolog ve antropolog gibi uzmanlar kazıya katılıyor.” dedi.

Maner, eylül ortasına kadar devam etmesi planlanan kazılarda alanları açmayı hedeflediklerini ve ziyarete açılması beklenen kazı alanının çevresindeki düzenleme çalışmalarının sürdüğünü vurguladı. Kazı Çalışmaları
“Hitit Dönemine Ait Kuş Kehanet Metni Bulundu”

Gerçekleştirilen kazılarda Erken Hristiyanlık Dönemi, Roma, Hitit ve Asur Ticaret Kolonisi dönemlerine ait buluntuların elde edildiğini belirten Maner, şunları söyledi:

“Bu yıl önemli bir buluntumuz oldu. Hitit dönemine ait kuş kehanet metni ortaya çıkarıldı. Metin eksiksiz ve hasarsız bir şekilde elimize geçti. Oldukça küçük bir metin, önce ve arkasında yazılar yer alıyor. Bu buluntuyu diğerlerinden farklı ve özel kılan en önemli özellik, tabletin ortasında bir delik bulunmasıdır. Delik çeperinde ip izleri tespit ettik ki bu izler, tabletin bir yere asılmış olabileceğini ya da boyuna asılarak kullanıldığını düşündürüyor. İlk okumalarda kuşların uçuşlarından bahsedildiğini tespit ettik. Bu metinler genelde falcılık ve kehanetle ilişkili. Daha önce Kayalıpınar'da bulduğumuz metinler arasında da değişik fal metinleri vardı.” Kuş Kehanet Metni Detayları
Hititlerin, insan ve tanrı arasında bağlantıyı fal ve kehanet araçları aracılığıyla sağlama çabalarını göz önünde bulundurarak, kuş falı veya kuş kehanet metin grubuna ait olan tabletin önemini vurguladı.

“Henüz Mühürleme Binasına Giremedik”

Maner, Hitit yerleşim yeri Samuha'nın hem Anadolu hem de Mezopotamya'nın yanı sıra Eski Asur ve Hitit metinlerinde Tanrıça İştar'ın en önemli kült merkezlerinden biri olduğunu aktardı.

Bölgede bulunan çivi yazılı metinlerin genellikle kült ile ilişkilendirilmekte olduğunu ifade eden Maner, “Bu durum, bulduğumuz kehanet metninin de kültle ilişkili olduğu düşüncesini uyandırıyor.” dedi.

2023 ve 2024 kazı sezonlarında 50'nin üzerinde farklı unvanlardan kişilere ait mühür baskıları ortaya çıkarıldığını hatırlatan Maner, şunları aktardı: Mühürleme Teknikleri
“Kazı alanında mühürleme binasının olduğunu düşündüğümüz katmana henüz ulaşamadık. Mühürleme binasının bulunduğunu düşündüğümüz alanda, üst katmandaki Erken Hristiyanlık dönemi mezar kalıntılarını kaldırmaya çalışıyoruz. Diğer alanlarda da Hititlerin idari yapı izlerine rastlıyoruz. Kazıda çivi yazılı metinler çıkıyor ve ayrıca mühürleme teknikleri hakkında bilgiler elde edebiliyoruz. Çalışmalarımızın ilerleyen aşamalarında bulduğumuz mühür baskılarından kil örnekleri alarak çevredeki diğer Hitit yerleşim yerlerindeki buluntularla karşılaştırmayı planlıyoruz. Böylece Hitit yerleşim yerleri arasındaki iletişimi ve ticari ilişkileri daha iyi anlama imkanı bulacağız.”

reklam

YORUM YAP