reklam
reklam
DOLAR40,2590% 0.13
EURO46,7945% 0.23
STERLIN53,9931% 0.28
FRANG50,2233% 0.11
ALTIN4.320,97% 0,55
BITCOIN119.242,762.106
reklam

Tarihi 500 yıl öncesine dayanıyor: 'Bunu yapan insan psikolojik tedavi görüyor' Eskişehir'de 2 kişi kaldı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tarihi 500 yıl öncesine dayanıyor: 'Bunu yapan insan psikolojik tedavi görüyor' Eskişehir'de 2 kişi kaldı
reklam

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde, Osmanlı döneminden günümüze uzanan geleneksel el sanatlarından biri olan incili küpeyi üreten 56 yaşındaki Erkan Gürol, mesleğe genç yaşta çırak olarak adım attı.

Askerlik görevini tamamladıktan sonra Tepebaşı ilçesinde kendi atölyesini açan iki çocuk babası Gürol, 40 yıllık tecrübesiyle bu sanatı geleceğe taşımak için çaba harcıyor.
“HERKESİN YAPABİLECEĞİ İŞ DEĞİL”

El işçiliğiyle 186 parçadan oluşan coğrafi işaret tescilli küpeyi özenle hazırlayan, kentteki iki incili küpe ustasından biri olan Gürol, bu sanatı oğluna öğretmekte ve onun da devam ettirmesi için çaba gösteriyor.

1985 yılında başlamış olduğu bu sanatın yalnızca sabır ve yetenekle gerçekleştirilebileceğini dile getiren Erkan Gürol, incili küpe yapımındaki el becerisinin önemine vurgu yaptı.

“Bu işi sanat gözü olan, eli pense tutabilen biri yapmalı. Herkesin yapabileceği bir iş değil çünkü ince işçilikle sanat eserleri ortaya çıkarıyorsunuz.” dedi.
Sivrihisar incili küpesinin 500 yıllık bir tarihe sahip olduğunu belirten Gürol, her çift küpenin 186 parçadan oluştuğunu şöyle ifade etti:

“Küpe yapımına önce altını eritme aşamasıyla başlıyoruz. Eritme ocağında eritip, o altını kalıplara döküyoruz. Silindir makinesi ile istediğimiz mikron kalınlığına ulaşıyoruz. 13 mikrondan daha fazla kullanmıyoruz. Bir gazete kağıdı 7-8 mikron kalınlığındadır. Çok ince malzemelerle çalışıyoruz. Tellerimiz de 25 ila 30 mikron kalınlığındadır. Yılların getirdiği deneyimle ince malzemelerle çalışmaya alışkınız ama dışarıdan gelen birisi zorluk yaşayabiliyor.”
“BUNU YAPAN İNSAN ADETA PSİKOLOJİK TEDAVİ GÖRÜYOR”

Gürol, incilerin ve metal topların seçimi, boyutlandırılması ile kaynaklama aşamalarının sabır gerektirdiğini belirterek, “Bunu yapan insan adeta psikolojik tedavi görüyor. İnci seçimi ve top yapma işlemleri ayrı birer iş. Bu süreç de oldukça uzun.” dedi.

Mesleğin gelecek nesillere aktarılması konusunda endişeli olduğunu belirten Gürol, “19 yaşındaki oğluma elimden geldiğince öğretmeye çalışıyorum. Bizden sonra bu meslek sona erecek gibi görünüyor. Çalışabildiğimiz kadar çalışacağız ama birine öğretmek istediğimizde maddi imkansızlıklardan dolayı bu pek mümkün olmuyor.” şeklinde konuştu.

Sivrihisar incili küpesinin sadece yörede üretilebildiğinin altını çizen Gürol, bir çırağın bir çift küpe yapımını öğrenmesinin en az 4 yıl sürdüğünü vurguladı.

Son zamanlarda azalan talep nedeniyle üretim sayısında bir düşüş yaşandığını ifade eden Gürol, “Eskiden aylık 200-300 çift satıyorduk, şimdi ise ortalama 30 çift satıyoruz. Model hep aynı, yalnızca daha küçük versiyonlarını çıkardık.” diye verdiği bilgiyle durumu özetledi.

Bugün Eskişehir'de küpe yapımını sürdüren sadece iki usta kaldığını aktaran Gürol, daha önce beş çırak yetiştirdiğini ve mesleğine olan bağlılığı ile devam etme niyetini sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

reklam

YORUM YAP