

TBMM Başkanı Kurtulmuş, resmi ziyaret için bulunduğu Kırgızistan’da TV 100 canlı yayınında soruları yanıtladı.
Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un, Aziz Petrus Meydanı’nda düzenlenen cenaze törenine Türkiye’yi temsilen katıldığı hatırlatıldığında, Kurtulmuş, Franciscus’un Latin Amerika kökenli olduğunu ve görevi süresince özellikle yoksullarla ilgili önemli açıklamalarda bulunduğunu ifade etti. Kurtulmuş, “Gerçekten çok önemli bir Papa’ydı” dedi.
Papa Franciscus’un, özellikle İsrail’in Gazze’deki insanlık krizine karşı insani olarak sesini yükselten dünyadaki ender liderlerden biri olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, “Ruhani ve dini bir lider olmasının yanı sıra, Vatikan Devleti’nin Başkanı olarak önemli tepkiler verdi ve insani trajedilere dikkat çekti. Bu nedenle dünyada önemli bir sempati kazanmıştı. Cenazesi de bunun açık bir kanıtıdır.” şeklinde konuştu.
Cenaze töreninin 400 bine yakın katılımla gerçekleştirildiğini belirten Kurtulmuş, Latin Amerika ülkeleri, Avrupa ve diğer bölgelerden birçok liderin, hükümet ve devlet başkanlarının katılım sağladığını ve organizasyonun oldukça disiplinli olduğunu ifade etti. Kurtulmuş, “Biz de Türkiye’yi temsilen bu cenaze töreninde yer aldık. Bu durum önemli ve tarihi bir buluşmaydı.” dedi.
TDT Üyesi Bazı Ülkelerin Güney Kıbrıs’a Büyükelçilik Açması
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyeleri Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan’ın, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne büyükelçi ataması konusundaki değerlendirmesi sorulan Kurtulmuş, Kırgızistan’ın henüz böyle bir adım atmadığını kaydetti.
Semerkand’da 4 Nisan’da yapılan Orta Asya Ülkeleri Avrupa Birliği Zirvesi’nin nihai bildirisinde, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin Kıbrıs’ın tek temsilcisi olduğu vurgulanırken, Kurtulmuş, bu durumun Kuzey Kıbrıs Türk Devleti’ni yok sayan bir karar olduğunu belirtti. Kurtulmuş, “Bu doğrudan doğruya orada temsilcilik açma anlamına gelmiyor. Kırgızistan’ın bir büyükelçiliği yok. Özbekistan’ın da yok. Başka ülkelerden akredite edilen büyükelçilerle işlerini yürütüyorlar.” dedi.
Kurtulmuş, Türkiye’nin bu durumu beklemediğini ve büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını, resmi görüşmelerde bu konuları mevkidaşlarıyla paylaştığını ifade etti.
“Telafi edilmesi gereken bir durum söz konusu” diyen Kurtulmuş, “Kuzey Kıbrıs Türk tarafı uluslararası alanda tanınmıyor. Kırgızistan’da KKTC’nin temsilciliği açılabilir.” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı, “Sitemlerimizi ilettiğimizde olumlu bir yaklaşım gördüklerini” söyleyerek, köklü dostluk bağlarının bu konunun telafi edilmesini sağlamak için çalışılacağını belirtti.
“Kötü Niyetle Yapılmış Bir Haber”
Kurtulmuş, Ankara Bilim Üniversitesi’nin düzenlediği Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda yapay zeka konusundaki açıklamalarının yanlış anlaşıldığını belirterek, “Metinde bir problem yok ama manşete çekilen şey sanki bir sorun varmış gibi gösteriyor.” dedi.
Kendisinin doktora tezinin konusunun sanayi ötesi ekonomiler olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “Eleştirdiğimiz şey yapay zeka değil” diyerek bu konunun Türkiye’nin hızlı gelişimi için önemli olduğunu ifade etti.
“Terörsüz Türkiye”
Kurtulmuş, terörsüz Türkiye hedefine dair sorulan bir soruya TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e acil şifalar dileyerek yanıt verdi. Kurtulmuş, Önder’in katkılarının çok önemli olduğunu belirtti.
Devletin meselenin ciddiyetle ele alındığını ve sürecin planlandığı gibi gittiğini vurgulayan Kurtulmuş, “Gelecekte bu süreci baltalamak isteyenler olacaktır. Ancak devletin kurumları çok daha hazırlıklı.” dedi.
TBMM Başkanı, PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın silah bırakma çağrısından sonra “İkinci adımın atılması gerekir” ifadesini kullanarak, terörün bir çözüm olmadığını kaydetti.
“Masada Görüşülmeyen Konuların Uzlaşılma İmkanına Zaten Olmaz”
Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili geçmişte siyasi partilerle görüşmeler yapıldığını hatırlatarak, “Anayasalar toplumsal taleplerin bir gereğidir.” dedi.
Yeni anayasa süreci için tüm siyasi partilerin bir araya gelmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, “Siyasi partiler, fikirlerini net bir şekilde ortaya koymalı.” dedi.