reklam
reklam
DOLAR38,6302% -0.07
EURO43,4947% -0.59
STERLIN51,3356% -0.26
FRANG46,4138% -1.12
ALTIN4.097,42% -2,04
BITCOIN101.116,094.901
reklam

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman: Kullanıma bağlı ücret ödenmesini talep etmekteyiz

Yayınlanma Tarihi : Google News
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman: Kullanıma bağlı ücret ödenmesini talep etmekteyiz
reklam

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, başkanlık ettiği toplantıda Google yetkililerini ağırladı. Yayman, dijital dünyanın tartışıldığı bu ortamda “aile, birey, kadın ve çocuğun korunması” konusunun hem iktidar hem de muhalefet için öncelikli bir mesele olduğunu vurguladı.

Düşünce özgürlüğüne olan desteklerini yineleyen Yayman, TBMM’nin aile, çocuk ve toplum düzenini koruma konusundaki sorumluluklarını yerine getireceğini ifade etti. Dijital platformların sunduğu fırsatların yanı sıra sosyal medya uygulamalarının olumsuz yönlerinin sürekli gündeme gelmesini eleştiren Yayman, “Dijital mecranın, yapay zeka ve diğer olanaklarla bireylerin kendilerini ifade etmeleri açısından değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Yayman, bazı sosyal medya platformlarının toplum değerlerini göz ardı ederek yalnızca etkileşim ve kazanç peşinde koşmalarını kabul etmediklerini belirtti. “Eğer toplumu ve aileyi korumak yasakçılık olarak görülüyorsa, evet, biz de yasakçıyız.” diyen Yayman, Türkiye’de dijitalleşme sürecinin her alanda sürekli ilerlediğine dikkat çekti ve bu bağlamda bir hukuki çerçeve oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Dijital platformların Türkiye’de temsilcilik açmalarının yaygınlaşmasının önemli olduğunu belirten Yayman, komisyonda ağırladıkları Google temsilcilerinden algoritma değişikliklerine dair şeffaf ve ikna edici bilgiler beklediklerini ifade etti.

Yayman, konuşmasında “Uluslararası dijital firmaların yasamanın, yürütmenin ve yargının üstünde kendilerini konumlandırdığını biliyoruz. Bunu olumlu ya da olumsuz bir değerlendirme yerine, bir gerçek olarak görmemiz gerekmekte.” dedi. Dijital mecraların, bireylerin fikirlerini ifade etmelerine yardımcı olması gereken bir alan olduğunu; ancak bunun çoğu zaman kötü niyetli bir dijital çöplüğe dönüştüğünü dile getirdi. Özellikle dezenformasyon ve yalan haberlerin sorun oluşturduğunu vurgulayan Yayman, bunların demokrasiyi ve kamu düzenini tehdit ettiğini ileri sürdü.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde haberin telif konusu olmadığını hatırlatan Yayman, “Bu yasada haberin telif hakkı haline getirilmesini ve kullanılmasına dayalı bir ücret ödenmesini talep ediyoruz.” dedi. Gerçek gazetecilik ve kamu yararını gözeten habercilikle etkileşim almak isteyen anlayışların birbirleriyle çeliştiğini belirtti. Yazılı ve görsel medyanın dijitalleşmiş dünyada zorlandığını ifade eden Yayman, sürecin karmaşık bir hal aldığını ekledi.

Yayman, konuşmasının ardından Google Reklamcılık ve Pazarlama Direktörü Tolga Sobacı’ya söz verdi. Bu sırada CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, usul tartışması açma isteğinde bulundu. Komisyon Başkanı Yayman, konukların konuşmasının ardından Emir’e söz vereceğini belirtince, Emir bu durumu kabul etmedi.

Usul tartışması talep eden bazı milletvekillerinin masaya vurarak tepkilerini göstermeleri üzerine Komisyon Başkanı Yayman, toplantıya ara verme kararı aldı.

reklam

YORUM YAP