reklam
reklam
DOLAR40,4224% 0.09
EURO47,3433% 0.15
STERLIN54,5887% 0.06
FRANG50,7188% 0.12
ALTIN4.401,68% -0,22
BITCOIN117.968,32-0.742
reklam

Tehlike Her Geçen Yıl Artıyor! Dikkat Çeken Görüntüler: 33 Metre Derine İndiler

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tehlike Her Geçen Yıl Artıyor! Dikkat Çeken Görüntüler: 33 Metre Derine İndiler
reklam

Tatbikatın her aşaması, “Miras” isimli belgesel projesine de taşındı. Bu belgeselde, Konya Ovası'ndaki çevresel dönüşüm, obruk oluşumu ve bölgeyi tehdit eden kuraklık gibi önemli konular ele alınıyor. Belgeselin yönetmeni Mehmet Ali Poyraz, “Başarılı bir tatbikat gerçekleştirdik. Ekipler obruğun içine indiler ve burada ileride meydana gelebilecek insan ya da hayvan düşme durumlarına karşı kurtarma tatbikatı yaptık” ifadelerini kullandı. Ayrıca, yer altı su seviyelerinin gün geçtikçe düştüğüne dikkat çeken Poyraz, “Bu ovanın geleceği konusunda da belgeselde yanıt aradık” dedi.

Konya Karapınar'daki İnoba Obruğu'nda, Selçuklu Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü (SEDAK) ekipleri teknik kurtarma tatbikatı gerçekleştirdi. Tarımda yer altı sularının aşırı kullanımı nedeniyle oluşan obruklar en fazla Karapınar bölgesinde görülmektedir. Sayıları her geçen gün artan bu obruklar ve yarattıkları tehlikelere dikkat çekmek için farkındalık tatbikatı düzenlendi. Bu tatbikat “Miras” belgeseline de konu oldu. Belgesel, Konya Ovası'ndaki çevresel dönüşüm, kuraklık ve obruk oluşumunun etkilerini gözler önüne seriyor.

33 METRE DERİNLİĞİNDEKİ OBRUĞA İNDİLER

SEDAK ekipleri, 25 metre çapında ve 33 metre derinliğindeki İnoba Obruğu'na senaryo gereği düşen bir kişiyi kurtarmak amacıyla harekete geçti. Obruğun kenarına kurulan istasyonlar, sabitleme sistemleri ve dikkatli teknik inişler, profesyonel ekipler tarafından kaydedilen etkileyici bir sahne oluşturdu. Tatbikat sürecinde elde edilen görüntüler, “Miras” belgeseli projesinin bir parçası oldu. Yapımcılığını Meral Esme Yurdakul’un, yönetmenliğini ise Mehmet Ali Poyraz ve Mehmet Burak Bürkük’ün üstlendiği 60 dakikalık belgesel, Konya Kapalı Havzası'ndaki çevresel dönüşümün, bilimsel verilerin ve insan hikayelerinin birlikte aktarılmasını sağlıyor. Çekim aşamaları devam eden belgeselde, Konya Teknik Üniversitesi’nin ölçümlerinden çiftçilerin yaşadığı dönüşümlere ilişkin birçok konu da işleniyor.

'KURAKLIĞA VE OBRUKLARA DİKKAT ÇEKMEK İSTEDİK'

Belgeselin yönetmeni Mehmet Ali Poyraz, “Konya Kapalı Havzası'nda kuraklığa dikkat çekmek için bir belgesel hazırlamak istedik. Burada önemli bir nokta obruklar. Yeraltı sularının azalmasıyla birlikte, Karapınar bölgesinde büyük obruklar meydana geliyor. Obruklara ve kuraklığa dikkat çekmek, ileride oluşabilecek kazaları önlemek amacıyla belgeselimizde bir tatbikat olmasını istedik. Başarılı bir tatbikat gerçekleştirdik. Ekip obruğun içine indi. Burada, ileride olabilecek kişi ya da hayvan düşmelerine karşı kurtarma tatbikatı yaptık. Bu tatbikat belgeselimize de renk kattı. Asıl amacımız kuraklığa dikkat çekmek ve obruk olgusunu tanıtmak” dedi.

'YERALTI SULARI 250-300 METREYE İNDİ'

“Miras” belgeseli su temelli ve Konya Kapalı Havzası'nda ya da Anadolu'da yer altı su seviyesinin her geçen gün düşmesi üzerine “Yarına ne bırakıyoruz?” sorusunu yanıtlayan bir yapım. Belgesel, Konya Kapalı Havzası’nın geleceği hakkında detaylar içeriyor. Belgeselin çekimleri, hem kurak hem de yağışlı dönemlerde yapıldı. Son 15-20 yılda yer altı su seviyeleri ciddi şekilde düştü. Çiftçilerle konuştuğumuzda, 15-20 yıl önce suların 50 metreden çekilebildiğini, şimdi ise 250-300 metreye kadar inildiğini, tuzlu suya ulaştıklarını söylediler. Bu durum, ovanın yeraltı su seviyelerinin her geçen gün azaldığını gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.

'ÇÖLLEŞME RİSKİ EN YÜKSEK BÖLGE'

SEDAK tarafından yapılan açıklamada ise, “Konya'nın Karapınar ilçesi, Türkiye'nin çölleşme riski en yüksek bölgelerinden biridir. Bölgedeki yer altı su kaynaklarının hızla azalması, tarımsal aşırı su kullanımı ve kuraklık, yeryüzünde devasa çöküntülere yol açmaktadır. Doğa olaylarının en dikkat çekici örneklerinden biri de İnoba Obruğu'dur. İnoba, Karapınar çevresinde sıkça rastlanan obrukların tipik ve etkileyici örneklerinden biridir” denildi.

'DOĞAYA VERİLMİŞ BİR SÖZ BİR UYARI NİTELİĞİNDEYDİ'

Açıklamada, “Gerçekleştirdiğimiz teknik tatbikatla hem arama kurtarma becerilerimizi geliştirmeyi hem de kamuoyunun dikkatini obruk gerçeğine çekmeyi amaçladık. Tüm süreç, profesyonel bir çekim ekibi tarafından belgelenerek gelecekte yayımlanacak bir belgeselin parçalarından biri oldu. Ancak bu sadece teknik bir iniş değildi. Bu aynı zamanda doğaya verilmiş bir uyarı niteliğindeydi. Obruklar, birer doğal felaket değil, insan müdahalesinin sessiz sonuçlarıdır. Çalışmalarımız, doğayı korumanın önemini vurgulamakta ve gelecek nesiller için bir mesaj iletmektedir” denildi.

reklam

YORUM YAP