

2024 Sonunda Süreci Başlatacak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önerisiyle kurulan “Milli Birlik ve Dayanışma” komisyonu için gözler bu hafta TBMM’de olacak. Komisyonun kurulması için Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, katılım gösteren partilerden üye bildirimini çarşamba günü isteyecek. Yapılan değerlendirmelere göre, grubu bulunan partilerden İYİ Parti haricindeki 5 parti (AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP, YYP) komisyona üye gönderecek. Aynı zamanda, grubu bulunmayan Meclis’te temsil edilen partilerden de birer üye alınarak, komisyonun 35-40 arası üyeden oluşması bekleniyor.
YAZ BOYUNCA ÇALIŞACAK
Komisyon, kurulduktan sonra yaz tatili boyunca doğrudan sürece dahil olarak çalışmalarını sürdürecek ve mevzuat hazırlığı yapacak. Kulislerde, salt çoğunluğun ötesinde nitelikli çoğunlukla karar almasının öngörüldüğü, Meclis İçtüzüğü’ne dayanmayacağı için kararların yalnızca “öneri” niteliği taşıyacağı konuşuluyor. Komisyon, bu süreçte ilgili bakan ve bürokratları bilgi vermek üzere davet edebileceği de belirtiliyor. Kulislerde, bu komisyona “Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu” adı verilmesi üzerinde duruluyor.
İYİ NİYET ADIMLARI
PKK’lıların silah bırakma sürecinin 2 ila 5 ay içinde tamamlanması bekleniyor. Meclis komisyonu, örgüt üyeliğini bırakanların sosyal hayata entegrasyonu, soruşturma muafiyetleri gibi diğer iyi niyet adımlarının nasıl atılacağına dair bir yol haritası oluşturacak.
Hasta ve yaşlıların yanı sıra infaz süreleri dolmasına rağmen disiplin cezaları yüzünden cezaevinde tutulanlar için atılabilecek bazı adımların yasal düzenlemeye ihtiyaç duymayabileceği yorumları da yapılıyor. Eğer işler planlandığı gibi gider ve Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) terör örgütünün “Türkiye için artık ulusal bir tehdit oluşturmadığı” yönünde bir karara varması durumunda, yargı organları son aşamada “örgüt üyeliği, yardım, yataklık, örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” gibi eylemlerden ceza almış kişilerin dosyalarını yeniden değerlendirebilecektir. Ancak bu aşamaya gelinmesinin 2026'nın ilk çeyreğinden önce gerçekleşmesi beklenmiyor.