

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı duyuruya göre, 2025 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilen sonradan ve ikincil kontrol denetimleri sonucunda 2,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Bu durumda, önceki dönemlere kıyasla yüzde 218 oranında bir artış yaşandığı bildirildi.
YÜZDE 218 ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ
2025 yılının ilk 3 aylık döneminde, sonradan ve ikincil kontrol denetimleri sonucunda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 218 artışla 2,9 milyar TL tutarında Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı çıkarıldığı, böylelikle hem devletin gelir kaybının hem de haksız kazanç elde edilmesinin engellendiği ifade edildi.
Ticaret Bakanlığı, firmaların önceki işlemlerinin sonradan kontrolü ile gümrük beyannamelerinin ikincil kontrolünün 2025 yılında da devam edeceğini duyurdu:
“Bakanlığımız tarafından geliştirilen, ileri analitik teknolojilerin kullanıldığı Sonradan Kontrol Puanlama Sistemi (SKPS) sayesinde dış ticaret yapan firmaların son 3 yıllık gümrük işlemleri incelenmekte, sistem tarafından oluşturulan risk kriterleri ile analiz edilen firmalar otomatik olarak skorlanmakta ve bu firmalar Bakanlığımızca denetime tabi tutulmaktadır. Ayrıca, 18 bölge müdürlüğümüzdeki kontrol şubeleri aracılığıyla son 3 yılda tescil edilen gümrük beyannameleri yapay zeka destekli sistemlerle sürekli olarak taranmakta ve şüpheli bulunan beyanlar İkincil Kontrol İncelemesine tabi tutulmaktadır.”
Bakanlık, gümrük ve dış ticaret mevzuatına uyum sağlama hedefi doğrultusunda, vergi gelirlerinin korunması ve usulsüz işlemlere karşı caydırıcı bir rol üstlenilmesi amacıyla riskli firmalar ve şüpheli işlemleri tespit ederek, haksız kazanç elde eden firmalara gerekli yaptırımların uygulanacağını belirtti.
Tüm bu çalışmalar neticesinde, 2025 yılı ilk 3 aylık dönemde; Sonradan Kontrol kapsamında yaklaşık 600 milyon TL, İkincil Kontrol kapsamında ise 2 bin 578 firma tarafından tescil edilen toplam 3 bin 826 beyanname için yaklaşık 2,3 milyar TL olmak üzere, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 218 artışla toplam 2,9 milyar TL tutarında Ek Tahakkuk ve Ceza Kararı düzenlenmiştir. Söz konusu inceleme ve denetim faaliyetleriyle, usulsüz işlem yapan ve haksız kazanç sağlayan firmalar tespit edilerek devletin gelir kaybının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.