

Türkiye-AB Göç ve Güvenlik Yüksek Düzeyli Diyalog Toplantısının üçüncüsü, İstanbul'da İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Avrupa Birliği İçişleri ve Göç Komiseri Magnus Brunner'in eş başkanlığında gerçekleştirildi. Zirve boyunca göç yönetimi, sınır güvenliği, vize süreçleri ve Suriye krizi gibi önemli meseleler ele alındı.
TÜRKİYE, ORTAK ÇIKARLAR TEMELİNDE İŞBİRLİĞİNE HAZIR
Toplantıda, Türkiye'nin Avrupa Birliği adayı ülke olarak göç ve güvenlik alanında ortak menfaatler çerçevesinde AB ile işbirliğine açık olduğu vurgulandı. Türk vatandaşlarının Şengen vizesi almak için yaşadığı sıkıntılar gündeme getirildi. Vize başvurularının adil, şeffaf ve hızlı bir şekilde sonuçlandırılması için gerekli düzenlemelerin yapılması yönündeki talepler, AB tarafına iletildi.
VİZE SERBESTİSİ İÇİN TAM SERBESTİ BEKLENMEMELİ
Toplantıda ele alınan bir diğer konu da vize serbestisi süreciydi. Mevcut uygulamalardaki eksikliklerin giderilmesi için AB'nin siyasi irade göstermesi gerektiği ifade edildi. Sorunların çözümünün tam serbesti sürecinin sonuna bırakılmaması gerektiği belirtildi.
SURİYE'NİN İSTİKRARI ORTAK ÇIKAR
Zirvede, Suriye'nin refahı ve istikrarının sadece bölge ülkeleri için değil, Türkiye ve AB açısından da kritik öneme sahip ortak bir çıkar olduğuna dair görüş birliği oluştu. Türkiye-AB işbirliğinin, Suriye'nin terör ve istikrarsızlıktan arındırılması, Suriyelilerin ise güvenli ve onurlu bir şekilde ülkelerine geri dönmesi konusunda önemli bir rol oynayacağı ifade edildi.
YERLİKAYA: “TÜRKİYE ARTIK DÜZENSİZ GÖÇÜN TRANSİT ÜLKESİ DEĞİL”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sınır güvenliği, göçmen kaçakçılığı ve terörle mücadelede kararlı adımlar attığını belirtti. Yerlikaya, “Aldığımız sınır güvenlik tedbirleri ve denizden kurtarılan düzensiz göçmenler dahil olmak üzere, göçle mücadelemizde uluslararası hukuk, insan hakları ve medeniyet değerleri çerçevesinde hareket ediyoruz” dedi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın liderliğinde yürütülen kararlı mücadele sonucunda Türkiye'yi düzensiz göçün hedef ve transit ülkesi olmaktan çıkardıklarını vurguladı. Bakan Yerlikaya, Suriye'deki rejim değişiminin ardından gönüllü ve düzenli geri dönüşlerin olumlu bir şekilde arttığını da ekledi.