reklam
reklam
DOLAR40,4433% 0.04
EURO47,5375% -0.12
STERLIN54,7686% -0.04
FRANG50,9747% -0.27
ALTIN4.450,59% -0,17
BITCOIN118.832,851.678
reklam

Türkiye'nin Tapulu Tek Lagününde Büyük Tehlike Kapıda! 'Çalışmalar Maalesef Yetersiz'

Yayınlanma Tarihi : Google News
Türkiye'nin Tapulu Tek Lagününde Büyük Tehlike Kapıda! 'Çalışmalar Maalesef Yetersiz'
reklam

Marmara Bölgesi'nin kuş çeşitliliği açısından en önemli sulak alanlarından biri olan Yalova'nın Altınova ilçesindeki Hersek Lagünü, 30 Aralık 2022'de koruma altına alındı. 167 hektarlık bu alan, Yalakdere'deki alüvyonların Marmara Denizi'ne dolmasıyla oluşmuş olup, göç eden kuşların üreme dönemi için tercih ettiği bir yerdir.
Kuşların beslenme ve üreme alanı olan bu lagün, Avrupa ve Afrika kıtaları arasındaki göç yolu üzerinde yer alıyor. Özellikle deniz ile göl arasındaki kıyı şeridi, koloni halinde üreyen önemli kuş türlerine ev sahipliği yapıyor. Kara gagalı sumru, Akdeniz martısı, poyrazkuşu, küçük halkalı cılıbıt ve gümüş martı gibi türler burada bulunuyor. Kış mevsiminde flamingolar da dahil olmak üzere, kuş türü sayısı 256'ya ulaşıyor.
Atatürk Tarafından Tapulandığı Biliniyor

Atatürk'ün, göl ile besleyen 6 metre genişliğindeki dere yatağını bir Selanik göçmenine tapuladığı bu alanda, Türkiye'deki 490 kuş türünün yarısından fazlası yaşamaktadır. Kuşların nesli tükenme tehlikesi altında olanları arasında yer alan dikkuyruğun (Oxyura leucocephala) gözlendiği bu lagün, küresel ısınma, kuraklık ve müsilaj gibi tehditlerle karşı karşıya kaldı.

Hersek Lagünü Alan Sorumlusu Uzman Biyolog Yakut Can Aşıkoğlu, “Gayri resmi kuş türü sayımız 256’ya çıktı. En son ‘Korsan Martı’ türünü tespit ettim. Resmi olarak 235 kuş türümüz mevcut. Alanımızda bilimsel çalışmalar 2011-2012 yıllarında yapılmış. Burada bilimsel olarak çalışmalar maalesef yetersiz. Daha fazla bilimsel çalışma yapılırsa, eksikler o kadar tespit edilebilir. Şu an üreme dönemi geçti. Sonbahar ve kış döneminde, kuş türü sayısı çok fazla. Bunun sebebi de buraya gelen kuşların kuzey kesimlerden gelmesi, çünkü orada don olayı gerçekleştiği için yaşamlarını devam ettiremiyorlar” diye belirtti.
'Tatlı Su Kaynağı Olmadığından Kuş Sayısı Az'

Gürültü kirliliği, sazlıkların azlığı ve tatlı su kaynağının bulunmaması, kuşlar için stres faktörü oluşturduğunu belirten Aşıkoğlu, şunları ekledi:

“Bu alanda kuşlar için tespit ettiğim stres faktörleri mevcut. Ses ve gürültü kirliliği var. Tatlı su kaynağımız maalesef yok. Yağmur suyuyla tatlı su kaynağı sağlanıyor. Zaman içerisinde tatlı su kaynağı olmazsa, kuraklık ciddi bir tehdit haline geliyor. RAMSAR tarafından yapılan son raporda, sulak alanların kalan 4'te 1'inin 2050 yılına kadar kuruyacağı belirtiliyor. Buradaki en önemli ihtiyacımız, tatlı su kaynağı. Şu an kuş sayımız 25-30 civarında. En çok balıkçılgiller mevcut, yeşilbaş ördeklerimiz fazla. Karabataklar var ve dün flamingolar gelmişti, şu an 2 adet mevcut. Kum kuşları ise nesli tehlike altında olan gruplara girmekte. Kuş sayısının az olmasının nedenleri, tatlı su kaynağının olmaması ve stres faktörlerinin bulunması. Ayrıca alandaki sazlıkların arttırılması gerekiyor, çünkü onlar yuva malzemesi olarak kullanılıyor.”

'Kuş Sayısı Bu Yıl 5 Bine Düştü'

Kuraklığın alan için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Aşıkoğlu, üreme alanı olmasına rağmen, lagündeki kuş sayısının geçen yıla oranla azaldığını dile getirerek şunları söyledi:

“Su analizleri yapılabilir. Özellikle müsilaj sorunumuz burada da mevcut. Olumsuzluklar oluşturup oluşturmadığını tespit etmeliyiz. 2024 verilerinde kuş sayısı yaklaşık 10 bin 500 olarak tespit edildi. 2025 yılında ise gözlemlediğim kuş sayısı yaklaşık 5 bin olarak kaydedildi. Bunun nedenini tespit etmemiz gerekiyor. Şehirler arası taşımacılıkta bu bölge ana rol oynuyor ve hafta içi geçen kamyon ve TIR’lar ciddi gürültü kirliliğine sebep oluyor. Bunun önüne geçebilmek için ses bariyerleri yapılabilir. Şu an alanda üreme gerçekleştiren kuşlarımız var. Bahri kuşlar, balıkçıllar ve yeşilbaşlar üreme yapıyor.”

reklam

YORUM YAP