

ABD Başkanı Donald Trump, bakır ithalatına %50 oranında tarife uygulayacaklarını duyurmasının ardından, bakır fiyatları uluslararası piyasalarda 5,81 dolara kadar yükselerek rekor kırdı.
Göreve geldiğinden beri gündemden düşmeyen gümrük tarifeleri piyasalarda ciddi etkilere yol açmaya devam ediyor. ABD'nin açıkladığı son tarife kararları, gelecekte daha yüksek tarifelerin uygulanacağı yönündeki endişeleri artırmış durumda. Bu yüksek vergilerin, küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceğine dair öngörüler de öne çıkıyor.
Bu hafta Trump, Japonya ve Güney Kore'ye yönelik mektuplarında bu ülkelerden 1 Ağustos'tan itibaren ABD'ye gönderilen tüm ürünlere, sektörel tarifeler dışında %25 gümrük vergisi uygulanacağını bildirdi. Trump, Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar'a ait tarifeleri de detaylandırdı.
Mektuplarda, uygulanacak tarife oranlarının; Malezya, Kazakistan ve Tunus için %25, Güney Afrika ve Bosna Hersek için %30, Endonezya için %32, Bangladeş ve Sırbistan için %35, Kamboçya ve Tayland için %36, Laostan ve Myanmar için ise %40 olacağı belirtildi.
Başkan Trump, bu kararlarla birlikte bakır ithalatına da %50 tarife getireceklerini belirtti. Trump’ın bu politikaları, emtia piyasasında ciddi dalgalanmalara yol açarken, bakır fiyatlarında belirgin artışlar meydana geldi.
Alınan bu karar sonrası bakırın libresi uluslararası piyasalarda 5,81 dolara kadar yükselerek rekor kırdı.
Bakır fiyatlarındaki artış, Haziran sonuna göre %10’un, geçen yıl sonuna göre ise %40’ın üzerinde bir oranı aştı. Bu yıl bakır piyasasında arz endişeleri fiyatların yükselmesine neden oldu; ayrıca Çin'in talebinin güçlü kalmasının da bakır fiyatlarına olumlu etkisi oldu.
Artan Arz Yönlü Sorunlar da Bakır Fiyatlarında Yükseliş Nedenleri Arasında
Küresel ölçekte artan arz yönlü sorunlar bakır fiyatlarının yükselmesine katkıda bulundu. Bakır madenciliği şirketi Teck Resources, Şili'deki iki operasyonunda üretimde aksamalar yaşandığını duyurdu.
Londra Metal Borsası’ndaki bakır stoklarının azalması da fiyatları yukarı yönde etkiledi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde bulunan Kamo-Kakula bakır işletmesi, sismik aktiviteler nedeniyle üretimde sorunlar yaşıyor ve bu da işletmenin yeraltı alanlarının sular altında kalmasına yol açtı.
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, ABD’nin dünyanın en büyük ikinci bakır ithalatçısı olduğunun altını çizdi. Ergezen, “Dolayısıyla %50 gibi bir tarife açıklanması, ABD’nin başlıca bakır tedarik ettiği ülkeler olan Şili, Peru ve Kanada’dan yapılan ithalatın maliyetlerini önemli ölçüde artırabilir. Bakırda arz daralması da yaşanabilir, çünkü mevcut stoklardan kullanım başlayacak ve tedarik zincirinin hemen devam etmesi beklenemez. Bu durum, ABD'li bakır üreticilerini avantajlı bir konuma getirebilir.” ifadelerini kullandı.
“Bu Tarifeler Çin’e Yarayabilir”
Ergezen, bu kararların madencilik hisseleri üzerinde de etkilerinin olacağını belirtti. Kararın ABD’li madencilik şirketlerine olumlu, Şili ve Peru’daki şirketlere ise olumsuz etkileri olabileceğini dile getirdi:
“Aslında ABD burada kendi bakır üreticilerini korumak istiyor. Şili, Peru ve Kanada’dan ithalatı azaltmaya çalışıyor. Ancak, dünyanın en büyük ithalatçılarından biri olan Çin’in, ABD’ye yapılan bakırın yönlendirilmesi açısından avantaj elde edebileceği düşünülüyor. Bu tarifelerin uzun vadede kalıcı olacağını düşünmek ise pek gerçekçi olmayabilir; çünkü alınan bu aksiyon doğal olarak Çin’i de etkileyecek ve onun avantajına dönüştürebilir.”