reklam
reklam
DOLAR40,4225% 0.09
EURO47,4872% 0.45
STERLIN54,6457% 0.16
FRANG50,9613% 0.68
ALTIN4.453,69% 0,96
BITCOIN118.965,99-0.071
reklam

Tunus: Afrika’ya Açılan Stratejik Kapı

Yayınlanma Tarihi : Google News

Türkiye Cumhuriyeti Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, Tunus’un farklı sektörlerdeki potansiyeline dikkat çekti. Demircan, “Tunus, turizm, tarım, fosfat ve zeytinyağı üretimiyle öne çıkan bir ülkedir. Sanayisi sınırlı kalmakla birlikte, pek çok ürünü Avrupa, Türkiye ve Çin'den ithal etmektedir. Tunus ile mevcut ihracatımız 1,2 milyar ABD Doları düzeyindedir. Ülkemizle olan kültürel bağlarımız ve Tunusluların Türkiye'ye olan güveni son derece yüksektir. Ayrıca, yazılım, enerji altyapısı, turizm, tarım ve sanayi yedek parçaları gibi alanlarda ticaret ve üretim fırsatları mevcuttur,” dedi.

Tunus Stratejik Kapı

Düşük kimyasal kullanımı ve seracılık uygulamaları nedeniyle Tunus'taki sebze ve meyveler tamamen organik olup, bu durum turistlerden büyük beğeni toplamakta. Eğitim alanında ise mühendislik ve tıp fakülteleri oldukça gelişmiş durumda; 1.600 Tunuslu öğrenci Türkiye'de eğitim almakta. Bu gençler, iş gücüne katıldıklarında, Türkiye'yi bilen ve dilimizi konuşan bireyler olarak Tunus'taki ticaret ve yatırımlarımız için önemli bir kaynak oluşturacak.

Tunus Doğası

HANGİ SEKTÖRLERDE DAHA FAZLA İŞ VE YATIRIM FIRSATI GÖRÜYORSUNUZ?

Tunus’un Afrika'ya açılan kapı niteliği, ülkemizin Sahraaltı'na ulaşmasında önemli bir üs sağlamakta. “Tunus’un potansiyelini her fırsatta vurguluyorum,” diyen Demircan, Tunus’un “hub” konumunu öne çıkarmak için çalışmalar yapıldığını belirtti.

Tunus Ticari İlişkiler

Tunuslular, Türkiye’ye olan güvenleriyle bilinen bir toplumdur. Geleneksel olarak, evlilik öncesi alışveriş için İstanbul'a gelen Tunuslu genç kızlar, bu kültürel bağları pekiştirmiştir. Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat'ın 25 Haziran 2024'teki Tunus ziyareti, ikili ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Tunus ve Türk Yatırımları

Türkiye, Tunus'a toplamda 712 milyon Dolar yatırım yapmış ve 43 Türk şirketi, burada 2.088 kişiye istihdam sağlamaktadır. Bu yatırımlar, çeşitli sektörleri, özellikle gıda sanayi, tekstil, metal, inşaat malzemeleri ve ulaştırma gibi alanları kapsamaktadır.

Türk Yatırımları

FRANCHISE VE PERAKENDE SEKTÖRÜ FIRSATLARI

Tunus, Türkiye için önemli bir ticaret ortağıdır ve 2014 yılındaki Serbest Ticaret Anlaşması, ticaretin genişlemesine olanak tanımıştır. Tekstil, demir-çelik ve makine teçhizatı gibi alanlar, ihracat alanında öne çıkmaktadır. Tunus pazarında, Libya ve Cezayir gibi komşu ülkelerle işbirliği yapma fırsatları bulunmaktadır.

Tunus İşbirlikleri

Pazarın potansiyelinden yararlanmak için, üretim süreçlerinin bir kısmının Türkiye'den Tunus'a transfer edilmesiyle, ürünlerin Tunus menşei kazanması sağlanabilir. Bu durum, diğer Afrika ülkelerine gümrüksüz ihracatı mümkün kılmaktadır. Tunus’ta Türk gıda, tekstil ve sanayi ürünleri oldukça tanınmakta ve Türkiye'nin markaları franchiselar aracılığıyla Tunus'ta yer almaktadır.

Tunus Pazar Potansiyeli

Sayın Cumhurbaşkanımızın “Afrikalı sorunlara Afrikalı çözümler” ile “eşit ortaklık” ilkeleri, Tunus ile ticari ilişkilerimizi şekillendirmektedir. Ülkemiz, Tunus'la ekonomik potansiyelimizi değerlendirmek için çalışmalar yapmaya hazırdır.

TUNUS'TA YATIRIM FIRSATLARI

Türk şirketleri, dünya genelinde birçok altyapı projesinde yer almakta ve bu tecrübemizin Tunus ile birleştirilmesiyle başarılı ortaklıklar kurulabileceğine inanıyoruz. Genç Türk iş insanları için Tunus, yüksek potansiyele sahip bir pazar durumundadır.

Tunus, yatırımcılar için birçok teşvik mekanizması sunmakta ve bu fırsatları değerlendirmek isteyenler için Tunus'un Yabancı Yatırım Teşvik Ajansı (FIPA) resmi web sitesi incelenebilir: www.investintunisia.tn.

GENÇ GİRİŞİMCİLERE ÇAĞRI

Genç girişimcilerin, Büyükelçiliğimizle ve şahsımla iletişime geçmelerini teşvik ediyorum. Türkiye ve Tunus iş dünyasını daha da yakınlaştırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Disiplinli ve ciddiyetle başladığımız bu yolda, aşamayacağımız engel yoktur.


Warning: Undefined array key "ozellikler_videOzet" in /home/siyasimedyanet/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_vizyondakiler.php on line 120

Türkiye Cumhuriyeti Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, Tunus’un farklı sektörlerdeki potansiyeline dikkat çekti. Demircan, “Tunus, turizm, tarım, fosfat ve zeytinyağı üretimiyle öne çıkan bir ülkedir. Sanayisi sınırlı kalmakla birlikte, pek çok ürünü Avrupa, Türkiye ve Çin'den ithal etmektedir. Tunus ile mevcut ihracatımız 1,2 milyar ABD Doları düzeyindedir. Ülkemizle olan kültürel bağlarımız ve Tunusluların Türkiye'ye olan […]

DEVAMINI OKU
reklam

YORUM YAP