reklam
reklam
DOLAR38,6040% 0.08
EURO43,9048% 0.48
STERLIN51,6607% 0.61
FRANG46,9635% 0.09
ALTIN4.237,89% 2,51
BITCOIN94.720,000.021
reklam

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu Duyurdu: Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin Stratejik Ortağı Oldu

Yayınlanma Tarihi : Google News
Ulaştırma Bakanı Uraloğlu Duyurdu: Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin Stratejik Ortağı Oldu
reklam

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Varşova’daki Kraliyet Şatosu’nda devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı Üç Deniz Girişimi’nin 10. Zirvesi’nin ana genel oturumunda Türkiye’yi temsil etti.

Uraloğlu burada yaptığı konuşmada, ev sahibi ülke Polonya’ya misafirperverliğinden ötürü teşekkür ederek, Üç Deniz Girişimi’nin Doğu ve Orta Avrupa’da kuzey-güney aksında güçlü bir bağlantı kuşağı oluşturarak bölgesel kalkınmayı artıracağını söyledi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin bu girişimi her zaman yakından takip ettiğini belirterek, “Üç Deniz Girişimi, 10 yıl boyunca iddialı bir fikirden bölgesel kalkınma ve Avrupa bütünleşmesi açısından dönüştürücü bir güç haline gelmiştir. Viya Karpatya ve Rail Baltika gibi projeler, bu ortak vizyonun somut yansımalarıdır.” dedi.

Uraloğlu, Türkiye’nin Üç Deniz Girişimi’ne yönelik stratejik ortaklık başvurusunun, ulaşım, enerji ve dijital altyapılardaki bağlantısallığı artırmaya yönelik mükemmel bir görüş üzerine inşa edildiğini ifade etti.

Bakan, Türkiye’nin coğrafi konumunun, tarih boyunca ticaret ve enerji açısından önemli bir merkez olmasına olanak tanıdığını vurgulayarak, “Dünyanın giderek daha fazla bölgesel ortaklıklara yöneldiği bu dönemde Türkiye’nin jeostratejik konumu, ortaklıklara her zamankinden daha fazla değer katan bir seviyeye erişmiştir.” diye ekledi.

Uraloğlu, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu projeleri ile Türkiye’nin Avrupa’nın küresel pazarlara erişimini desteklemeye hazır olduğunu belirtirken, bu projelerin güvenli ve verimli alternatifler sunacağını söyledi.

ASYA VE AVRUPA KITALARI 5 KARA YOLU GEÇİŞİYLE TÜRK BOĞAZLARI ÜZERİNDEN BAĞLANDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Türkiye’nin Üç Deniz Girişimi’nde stratejik ortaklık perspektifinin yalnızca coğrafi konumla değil, aynı zamanda altyapı kapasitesiyle de bağlantılı olduğunu belirtti.

Uraloğlu, Asya ve Avrupa kıtasının İstanbul Boğazı’nda 5 kara yolu geçişi ile bağlandığını, bunların arasında dünyanın en büyük açıklığına sahip 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de bulunduğunu ifade etti.

Demir yolu taşımacılığında İstanbul Boğazı’nın altından Marmaray ile kesintisiz bir sistem sağlandığına dikkat çeken Uraloğlu, gelecekte daha fazla projeyi hayata geçirmek adına yatırımların süreceğini açıkladı.

Uraloğlu, bunun yanında Bulgaristan ile iyi bir işbirliği içerisinde olduklarını ve yeni bir demir yolu sınır geçişi açmak için mutabakat zaptı imzaladıklarını belirtti.

Dünya standartlarındaki altyapısı ve genişleyen hızlı tren ve otoyol ağıyla Türkiye’nin lojistik gücünü artıracağına dikkat çeken Uraloğlu, “Projelerimiz, sayısız ödüle layık görülmektedir. Geçen haftada OECD bünyesinde başlatılan Mavi Nokta Ağı girişiminde sertifika almaya hak kazanan ilk proje Avrasya Tüneli olmuştur.” dedi.

Bakan, Türkiye’nin büyük havaalanları ve otoyol projeleri ile Üç Deniz Girişimi Yatırım Fonu’nda katkı sunmaya hazır olduğunu vurguladı.

Uraloğlu, Türkiye’nin akıllı ulaşım ve yeşil lojistik alanındaki stratejilerinin Avrupa’nın sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu olduğunu belirterek, Üç Deniz Girişimi’nin bu hedeflere değerli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Bakan, enerji güvenliğinin önemine de değinerek Türkiye’nin enerjideki rolünü vurguladı. Güçlü altyapılarıyla bölgedeki enerji güvenliğine katkı sunma niyetinde olduklarını belirtti.

Türkiye, Üç Deniz Girişimi ülkeleri ile daha bağlantısal ve müreffeh bir bölge inşa etme hedefinde olduğunu duyurdu. Stratejik ortaklık başvurusunun kabulü için üye ülkelere teşekkür etti.

ÜÇ DENİZ GİRİŞİMİ

Üç Deniz Girişimi’ne Karadağ ve Arnavutluk ortak üye olarak katıldı ve Türkiye ile İspanya stratejik ortaklık sağladı. Bu girişim, kuzey-güney eksenindeki ülkeleri enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon alanında bir araya getirerek, Avrupa Birliği desteğiyle 2015’te Polonya ve Hırvatistan öncülüğünde başlatıldı.

Girişim, Orta ve Doğu Avrupa’daki altyapı eksikliklerini tamamlamayı amaçlamaktadır. Projeler listesinde 143 proje bulunmaktadır ve başlangıçta 12 AB üyesi ülkeyi bir araya getirmiştir.

Üç Deniz Girişimi, 2023’te Yunanistan’ı da kapsayacak şekilde genişledi ve ABD, Japonya, Avrupa Komisyonu ve Almanya gibi ülkeleri stratejik ortakları arasına aldı.

YAKLAŞIK 550 MİLYAR AVROLUK ALTYAPI İHTİYACI

Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin önemli projelerinden biri olan Via Carpatia’da da yer almakta. Otoyol, Litvanya’nın Klaipeda Limanı’ndan Selanik’e ve buradan İstanbul’a uzanıyor.

Türkiye’nin girişimde daha fazla yer alması, bölge güvenliğine ve ekonomik canlılığa katkı sağlayacak. 2030’a kadar altyapı ihtiyacı, ulaştırmada 290 milyar avro, enerjide 88 milyar avro ve telekomünikasyonda 160 milyar avro olarak tahmin edilmektedir.

reklam

YORUM YAP