

Türkiye'de uygulanan ekonomik programların kararlılığı, makroekonomik verilerdeki hızlı iyileşme ve PKK'nın silah bırakma kararıyla birlikte terörsüz bir ülke hedefinin gerçekleştiriliyor olması, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisini artırdı. Son 1.5 ayda açılan dış finansman kanalları ve Türk tahvillerine gelen rekor talepler sonucunda, yabancı yatırımcılar Borsa İstanbul'da alım rekoru kırdı.
159 AYIN EN YÜKSEK ALIMI
Haziran ayında yabancı yatırımcılar, 1 milyar 80 milyon dolarlık alımla 159 ayın en yüksek net alımına imza attı. Yılın ilk altı ayında ise toplam net alım 2 milyar 10 milyon dolara ulaştı. Yatırımcılar, haziran ayında 1 milyar 467 milyon adet, ilk altı ayda ise toplamda 1 milyar 964 milyon adet hisse satın aldı.
YABANCININ GÖZDESİ ASELSAN
Yabancı yatırımcılar arasında en fazla rağbet gören hisse senedi Aselsan oldu. Aselsan'da haziranda 148.5 milyon dolarlık, yılın ilk yarısında ise 693.6 milyon dolarlık net yabancı alımı gerçekleştirildi. Hisse senedi 2023 yılı içinde yüzde 130 değer kazanarak piyasa değeri en yüksek şirket konumuna geldi.
KOÇ'U SATTILAR
Haziran ayında yabancı yatırımcılar en fazla net satış yaptığı hisseler arasında 22.9 milyon dolarla Tekfen Holding ve 18.1 milyon dolarla Koç Holding yer aldı. İlk yarıda ise Koç Holding'de en yüksek net satış 149.4 milyon dolarla gerçekleştirildi. Anadolu Efes ikinci sırada bulunuyor.
FAİZ İNDİRİMİ BAŞLIYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 22 ay aradan sonra Aralık 2024'te başladığı faiz indirim sürecine, mart ayındaki dalgalanmanı ardından ara verdi. 24 Temmuz'da, faiz kararını belirlemek için toplanacak olan Para Politikası Kurulu (PPK), ekonomistlerin beklentisi doğrultusunda politika faizini en az 250 baz puan indirerek yüzde 43.5'e çekmeyi değerlendiriyor. Haziran ayında yapılan toplantıda faizde değişiklik yapılmamıştı.
GÖZLER FITCH VE MOODY'S'DE
Türkiye'nin kredi notu için kritik bir tarih olan 25 Temmuz Cuma günü, Fitch ve Moody's'in kredi notu değerlendirmeleri açıklanacak. Uzmanlar, dış risklerin azalması ve olası bir kredi notu artışı beklentisi doğrultusunda Türk Eurobondları için alım tavsiyesinde bulundu ve not artışının daha olası olduğunu öne sürdü.
EKONOMİDE GÜÇLÜ VERİLER
Enflasyon, haziranda yüzde 35.05 ile 43 ayın en düşük seviyesine geriledi.
İlk çeyrek büyümesi yüzde 2 ile 19 çeyreklik kesintisiz büyüme süreci devam ediyor.
Mayıs ayındaki işsizlik oranı yüzde 8.4'e inerek 25 aydır tek haneli seviyede kalıyor.
Swap hariç net rezervler 2 Mayıs-11 Temmuz arasında 27.2 milyar dolar arttı.
Kur korumalı mevduatın toplam içindeki payı yüzde 2.3'e düştü.
Cari açığın milli gelire oranı iki yılda 55 milyar dolardan 16 milyara geriledi ve yüzde 0.9'a düştü.
Sanayi üretimi mayıs ayında yüzde 3.1 artarak yıllık bazda en yüksek artışı sağladı.
Mart'ta yüzde 4.9 olan bütçe açığının milli gelire oranı, haziranda yüzde 4.5'e düştü.
Haziran'da konut satışları yüzde 35.8 artarak yıllık yükselişin 12. aya taşınmasını sağladı.
Risk primi mart sonunda 380'den 300'ün altına geriledi.
Otomotiv pazarı, 2025'in haziranda rekorla kapandı.
Borsa İstanbul, 30 Mayıs-18 Temmuz arasında yüzde 15 değer kazandı ve şirketlerin toplam değeri 2.2 trilyon TL arttı.
Hazine'nin 1.5 milyar euroluk tahvil ihracına 3 kat talep geldi.