reklam
reklam
DOLAR38,6454% 0.05
EURO43,9891% 0.06
STERLIN51,6897% -0.04
FRANG46,9168% -0.14
ALTIN4.210,85% -1,28
BITCOIN97.023,513.234
reklam

Yapay Zekâ ile Keşfedilen Zayıflama Molekülü

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yapay Zekâ ile Keşfedilen Zayıflama Molekülü
reklam

Geleneksel zayıflama ilaçları, mide ve pankreas gibi organları etkileyerek iştahı azaltırken, aynı zamanda kas kaybı gibi yan etkilere yol açabiliyordu. Yeni keşfedilen molekül, hücrelere 10 kat daha fazla uyarım sağlayarak doğrudan beynin hipotalamus bölgesine etki ederek iştahı sınırlamayı başarıyor. Nature dergisinde yayımlanan bu çalışma, şu an için yalnızca hayvanlar üzerinde gerçekleştirilmiş olup olumlu sonuçlar alındığı görülmüştür. Bir sonraki aşamada çalışmaların insan üzerinde yapılması hedefleniyor.

İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, çalışmayla ilgili şu yorumda bulundu: “Obezite, dünyada gelecekte insan sağlığını tehdit edecek en büyük hastalıklardan biri. Bu yalnızca görsel bir sorun değil; fazla kilo, vücutta 236 farklı hastalığa yol açabiliyor ve yaşam süresini kısaltıyor. Yağ hücreleri büyüdükçe hormonal dengeler bozuluyor ve bu bozulma iştahın artmasına sebep oluyor. İnsanlar o noktaya geliyor ki, yemek yemekten başka bir şey düşünemez hale geliyorlar.”

HİPOTALAMUS ÜZERİNE ETKİ

GLP-1 analogları olarak bilinen mevcut zayıflama ilaçlarında kullanılan moleküle benzer bir yapı, obezite cerrahisi ile aynı ölçüde kilo kaybı sağlıyor. Bu moleküller, vücutta bozulan hormonal mekanizmaları onarıyor. Nature dergisinde yer alan araştırma, GLP-1’den daha etkili bir molekülü tanımlıyor ve bu yeni molekül, beynin hipotalamus bölgesine etki ederek yeme isteğini azaltmaya yardımcı oluyor. Gelecek birkaç yıl içinde ilaç formunda karşımıza çıkması muhtemel görünüyor. Ancak bu yeni molekül, obezite tedavisinde umut verici bir alternatif olsa da, insanların kendi başlarına kullanmamaları gerektiği, yalnızca doktor tavsiyesiyle uygulamaları gerektiği vurgulanıyor.

reklam

YORUM YAP