

Türkiye'de sigara filtresi üretmeyi planlayanlardan, tek vardiyada 2 milyar adet yıllık üretim kapasitesine, filtre çubuğu üretim bölümleri de dahil olmak üzere tam ve yeni teknolojiye, yardımcı teknik üniteler hariç kullanılmamış makineye sahip tesisler kurmaları istenecektir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan, “Sigara Filtresi Üretimi ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bu yönetmelik ile sigara filtresi üretim tesislerinin kurulumu, faaliyeti, proje tadilatı, tüm devir işlemleri, yer değişiklikleri, kapatma işlemleri, sigara filtresi üretimi, iç ve dış ticaret, fiyatlandırma, imha gibi konuların denetimine yönelik usul ve esaslar belirlendi. Bu düzenlemeler, üretilen mamulün tüketiminin doğurduğu kamusal, toplumsal, tıbbi ve çevresel nitelikteki zararları göz önünde bulundurarak yapıldı.
Buna göre, Türkiye'de sigara filtresi üretmek isteyenlerin, yıllık üretim kapasitesi olarak tek vardiyada 2 milyar adet, filtre çubuğu üretim bölümleri dahil tam ve yeni teknolojiye sahip, yardımcı teknik üniteler hariç kullanılmamış makine içeren tesis kurmaları gerekmektedir. Tesisin yeri, organize sanayi bölgesi ya da sanayi alanında, en az 1000 metrekarelik kapalı alana sahip bir bina olacak şekilde tasarlanmalıdır. Ayrıca bu üretim tesislerinde ham madde, malzeme ve mamul ambarlarının ayrı ayrı tesis sahası içinde bulunması zorunlu hale getirilecektir. Üretim akışı ile makineler, üretimi planlanan ürünlerin üretim şekline uygun olarak projelendirilecektir.
TESİS KURMAK İSTEYENLER, BAKANLIĞA BİLDİRİMDE BULUNACAK
Sigara filtresi üretimi için tesis kurmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, izin taleplerini içeren dilekçelerini Bakanlığa sunacaklardır. Başvuru dosyaları, en geç 30 gün içerisinde incelenecek ve eksiklik tespit edilmesi durumunda, bildirim tarihinden itibaren 90 gün içinde tamamlanması gerekecektir. Belirtilen süre içinde eksik bilgi ve belgelerin tamamlanmaması veya projeden vazgeçilmesi halinde, başvuru işleme alınmayacaktır. Üretim tesisi projesinde yapılacak her türlü değişiklik için işlem öncesinde Bakanlıktan izin alınması ya da bildirimde bulunulması zorunlu olacaktır.
Firmalar ihtiyaç duydukları ham maddeleri, Bakanlığa bildirimde bulunarak iç veya dış piyasalardan temin edebilecektir. Tesis kurma uygunluk belgesi alan gerçek veya tüzel kişiler, üretim ve faaliyet uygunluk belgesi almadan önce makine çalışma testlerinde, ürün denemelerinde veya deneme üretiminde kullanılmak üzere Bakanlıktan izin alarak ham madde alabileceklerdir. Üretim ve faaliyet izni alındıktan sonra iç veya dış piyasadan satın alınan ham maddeler, satıcısına geri verilmesi ya da ihracat haricinde satışa konu edilmesi yasaktır.