

Suriye yönetimi, 10 Mart’ta SDG ile varılan yeni yönetim mutabakatını hatırlatarak, yapılan mesajların bu mutabakat ruhuyla örtüşmediğini vurguladı.
TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ
Hürriyet’e konuşan Dışişleri kaynakları, “Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliği, hem Türkiye hem de Suriye yönetimi için önceliklidir. Anayasa Bildirgesi’nde belirtilen hedefin, merkezi bir idare çerçevesinde ve Suriye’nin tüm bileşenlerine eşit vatandaşlık hakkı tanıyacak şekilde sağlanması büyük önem taşımaktadır.” şeklinde açıklamada bulundular.
HERKESE EŞİT HAK
Türkiye, Suriye’de yeni anayasadan, ülkedeki tüm etnik ve inanç gruplarına eşit fırsatlar sunan bir ortam yaratılmasını bekliyor. Dışişleri kaynakları, “Türkiye, Suriye’deki vatandaşların anayasal garantiler doğrultusunda eşit hak ve özgürlüklerden yararlandığı, kimliklerini ve inançlarını güven içinde ifade edebildiği bir sistemin engellenmesine yönelik hiçbir girişimi kabul etmiyor.” dedi.
MUTABAKAT UYGULANMALI
Ankara, Suriye yönetiminin temel sorumluluğunun terör unsurları ve ayrılıkçı hareketlerle mücadele olduğuna inanıyor. Kaynaklar, “Türkiye, bu sorunların Suriye yönetiminin belirlediği yöntemler doğrultusunda çözülmesine olanak sağlamakta. Temennimiz, terör örgütleriyle bağlantılı grupların siyasi ve askeri alandaki etkinliğinin sona ermesi ve Suriye yönetimi ile SDG arasındaki mutabakatın hayata geçirilmesidir. Aynı zamanda PKK’nın örgüt olarak yapılan taleplere zaman kaybetmeden olumlu yanıt vermesi, silahlarını bırakması ve bölgede normale dönüşe engel olmaktan vazgeçmesi beklenmektedir.” ifadelerini kullandı. Ankara, Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden terör gruplarına yönelik hiçbir girişimin kabul edilmeyeceğinin altını çizdi.