

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin başkanlığında tekrar bir araya geldi. Komisyon Başkanı Bilgin, önceki hafta gerçekleştirilen toplantıda teklifin birinci maddesinin onaylandığını duyurdu. Ardından teklifin tüm maddeleri görüşülerek komisyon tarafından kabul edildi. Kabul edilen teklif doğrultusunda, aile hekimliği uzmanlığı aracılığıyla aile hekimi sayısının artırılması hedefleniyor.
Bu kapsamda, 'Aile Hekimliği Kanunu' hükümlerine göre 2035 yılına kadar sözleşmeli olarak görev yapan aile hekimleri, Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun belirlediği kriterler çerçevesinde aile hekimliği uzmanlık eğitimi alabilecek. Bu eğitim hibrit veya kısmi zamanlı olarak gerçekleşecek ve en az 6 yıl içinde tamamlanması gerekecek.
Aynı zamanda teklifle birlikte, hemşire yardımcısı ve ebe yardımcısı unvanlarının kaldırılması ve diş protez teknisyeni unvanına uygun programların sağlık meslek liselerinde yeniden belirlenmesi sağlanacak. Hemşire yardımcıları ve ebe yardımcıları, mezuniyet sonrası 'Sağlık bakım teknisyeni' unvanı altında birleştirilecek.
KENEVIRDEN ELDE EDILEN TIBBİ ÜRÜNLERİN RUHSATLANDIRILMASI Sağlık Bakanlığı Tarafından Gerçekleştirilecek
Diğer yandan, teklifle ruhsat veya izin sahipleri için beşeri tıbbi ürünler ve özel tıbbi gıdaların tedarik zincirindeki hareketlerinin takip sistemine bildirilmemesi durumunda uygulanacak yaptırımların düzenlenmesi öneriliyor. Bu çerçevede, ruhsat sahipleri; beşeri tıbbi ürünlerin ve özel gıdaların tüm hareketlerini Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara uygun olarak sisteme bildirmekle yükümlü olacak. Bu hükümlere uymayanlara, aykırılık tespit tarihindeki depodaki ürünlerin toplam satış fiyatının iki katı kadar idari para cezası uygulanacak. Aynı fiilin bir yıl içinde tekrarlanması halinde ceza artırılacak. 'Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, kenevirden elde edilen tıbbi ürünlerin ruhsatlandırılması ve takipleri Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak. Bu ürünler yalnızca eczanelerde satılacak ve işlenmesi, ihzarı ve ihracına ilişkin prosedürler İçişleri ve Tarım Bakanlığı'nın görüşü alınarak sağlık bakanlığı tarafından belirlenecek.
İLAÇ SATIŞI İHLALİ YAPAN ECZACILARA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK
Teklif ile 'Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun' da yeniden düzenleniyor. Buna göre özel tıbbi gıdalar ilaç takip sistemine dahil edilecek. Özel tıbbi gıdaların satışı, ecza deposuna iade işlemleri, eczaneler arasındaki takas veya bozulmuş ürünlerin imhası ilaç takip sistemine bildirilecek. Eczacılık yapanlar, toptan ilaç satışı ihlali ve sistem bilgilerini bildirmemesi durumunda idari para cezasına tabi tutulacak. Kesilecek ceza, ihlal edilen ürünlerin toplamının iki katı kadar olacak. Tekrarı halinde ceza bir kat daha artırılacak.
ORGAN BAĞIŞÇI SAYISININ ARTIRILMASI AMACIYLA DÜZENLEMELER YAPILIYOR
Organ bağışçı sayısını artırmak ve bağış taleplerinin hızlı şekilde yapılabilmesini sağlamak amacıyla düzenlemeler gerçekleştiriliyor. Buna göre, bir kişinin sağlığında organlarını bağışladığını güvenli kimlik doğrulama araçları ile beyan etmesi gerekecek. Bağışçılar, e-Devlet Kapısı ya da Sağlık Bakanlığı'nın bilişim sistemlerinden beyan edebilecek veya resmi bir vasiyetle bu isteğini belirtecek. Ayrıca bu iradenin iki tanık huzurunda açıklanması halinde ölüden organ veya doku alınması mümkün olacak. Eğer bağışçının iradesi yakınlarının aleyhine ise, bağışçının iradesi esas alınacak. Muvafakat gerektiren diğer durumlarda, yanında bulunan kişinin onayı alınacak. Organ bağışı beyanları, 'Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na uygun olarak Sağlık Bakanlığı'nın merkezi kayıt sistemine kaydedilecek. Bağışçı tarafından belirtilen kişiler dışında bu bilgiler beyin ölümü tespitinden önce açıklanmayacak.
ÖZEL HASTANELERİN REKLAM FAALİYETLERİ SINIRLANDIRILIYOR
Özel hastaneler ve sağlık kuruluşları, sağlık hizmetleri ile ilgili tanıtım ve bilgilendirme sınırını aşan reklam faaliyetleri yapamayacak. Eğer sınır aşılırsa, yanıltıcı ve insan sağlığını tehlikeye atan eylemde bulunanlara 100 bin liradan başlayan ve önceki aya ait brüt hizmet gelirlerinin yüzde 2'sine kadar idari para cezası verilecek. Tıbbi cihazların sahtesini arz eden veya bulunduranlar hakkında 1 milyondan 10 milyona kadar ceza uygulanacak. İlgili bakanlık tarafından belirlenen usul ve yerler dışında tıbbi cihazların satışı ve reklamı yapanlar, 500 bin ile 5 milyon arasında para cezasına çarptırılacak. Düzenlemedeki idari para cezaları, bir yıl içinde gerçekleşen her bir tekrar için birer kat artırılacak. İdari para cezasının uygulanmasında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve en büyük mülki amir yetkili olacak. Kanun teklifinin yakında TBMM Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyor.