Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bağımlılık rehabilitasyon modelini geliştirmesiyle dünya çapında dikkat çekiyor. Bağımlılıklardan uzak bir toplum oluşturma hedefiyle yürüttüğü çalışmalar, ulusal ve uluslararası düzeyde örnek teşkil ediyor. Yeşilay, üniversitelerdeki Genç Yeşilay etkinlikleri, İçişleri Bakanlığı ile ortak yürütülen Bağımsızlık Seferberliği, 81 il ve KKTC'de faaliyette olan 105 Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) aracılığıyla ücretsiz psikoterapi ve sosyal destek hizmetleri sağlamakta ve Yatılı Rehabilitasyon Merkezleri ile bağımlılıklar ile mücadelede çok yönlü bir yaklaşım sergilemektedir. Bu girişimler, gençlerin meslek sahibi olmalarına da yardımcı olmaktadır.
Merakla Başlıyorlar
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç, '26 Haziran Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü' vesilesiyle bağımlılık sorununun önemine dikkat çekti. Bu mücadelenin en kırılgan grubunun çocuklar ve gençler olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Dinç, “Özellikle 'merak' ve 'arkadaş çevresi' gibi faktörler, madde kullanımına başlama aşamasında önemli risk unsurlarıdır. 2023 yılında yayımlanan 'Madde Kullanıcıları Profil Analizi 2022 Yılı Narkolog Raporu'na göre, bağımlı bireylerin yüzde 32,7'si maddeye yalnızca merak ettikleri için yöneliyor. Bu durum, erken yaşlarda duygusal, sosyal ve psikolojik alanları kapsayan önleyici çalışmaların önemini ortaya koymaktadır.” şeklinde konuştu.
Aile Bağları Önemli
Doç. Dr. Dinç, bağımlılığı tetikleyen unsurlar arasında çocukların ve gençlerin yalnızlık hissinin ve ergenlikteki kendini kanıtlama arzusunun bulunduğunu ifade ederek, “Çocuklarımızın bu tuzağa düşmemesi için dış tehditlere karşı olduğu kadar, iç dünyalarında da bir direnç geliştirmeliyiz. Onların kalbine dokunarak hayata karşı güçlü hale gelmelerini sağlamalıyız. Çünkü bağımlılıkla mücadelede en etkili korunak, güvene dayalı sağlam aile bağlarıdır. Aile içindeki sağlıklı iletişim ve güvenli ilişkiler, gençlerimizin hayat mücadelesine daha güçlü tutunmalarını sağlıyor.” dedi.
İyileşme Mücadeleleri Müthiş
Bağımlılıkla mücadelenin erken aşamada başlamasının kritik önemine her geçen gün daha fazla tanık olduklarını belirten Doç. Dr. Dinç, “2020-2024 yılları arasında YEDAM'lara başvuran bireylerin neredeyse yarısı, bağımlılıkları ilerlemeden yardım almayı başardı. Bu gelişme son derece kıymetli. YEDAM'da düzenli danışmanlık sürecine katılanların değişimi de net şekilde gözlemleniyor. Üç ay boyunca sürece sadık kalanlarda psikososyal iyileşme oranı yüzde 39 iken, bu oran bir yıl sonunda yüzde 51'e çıkıyor. Maddeyi tamamen bırakma oranı ise dikkat çekici bir şekilde artıyor; bir yıl boyunca destek alanların yüzde 71'i, sürecin sonunda madde kullanmadığını belirtiyor. Bu rakamlar, ulaşılabilir, bilim temelli ve sürdürülebilir bir destek sağlandığında iyileşmenin mümkün olduğunu ortaya koyuyor.” ifadelerini kullandı.
Tecrübeleri Dünyaya Örnek
Doç. Dr. Dinç, bağımlılıklara karşı eğitim programlarından uluslararası kongrelere, spordan sanata kadar geniş bir mücadele yelpazesi sunduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Gençlerimizin bu tehditle yüz yüze gelmemesi için yürüttüğümüz önleme ve farkındalık çalışmalarındaki tecrübelerimizi dünya ile paylaşıyor, gelecekteki nesillerin bağımlılıklardan etkilenmemesi için var gücümüzle çalışıyoruz. Üniversitelerde ve liselerde gençlerimizle sık sık bir araya geliyor, 182 üniversite kulübünde yer alan Genç Yeşilaycılarımızla eğitimler, kamplar, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler düzenliyor, İçişleri Bakanlığı ile başlattığımız 'Bağımsızlık Seferberliği' projesiyle toplumu, genç nesilleri ve geleceğimizi koruma mücadelesinde hep birlikte olmalıyız.” dedi.
Hem Arınıyorlar Hem Meslek Ediniyorlar
TÜRKİYEye özgü bağımlılık rehabilitasyon sistemi olarak hizmet veren Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleri, alkol ve madde bağımlısı bireylere yatılı tedavi olanağı sunuyor. Doç. Dr. Dinç, “REHAB'larda 6 aylık yapılandırılmış tedavi süresi boyunca bireyler; psikiyatrist, klinik psikolog, sosyal hizmet uzmanı, hemşire, ergoterapist ve meslek eğitmenleri tarafından desteklenir. Merkezlerde yalnızca bağımlılıklardan kurtulma değil, aynı zamanda mesleki eğitim, sosyal beceri kazanma ve topluma yeniden katılım hedeflenmektedir.” şeklinde açıklamada bulundu.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/siyasimedyanet/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54