reklam
reklam
DOLAR39,8463% 0.02
EURO46,9921% 0.29
STERLIN54,4294% 0.02
FRANG50,2269% 0.25
ALTIN4.269,79% 0,24
BITCOIN107.856,79-1.733
reklam

Yüksek Teknolojide Ar-Ge ve Yerli Üretim Kapasitemiz Artırılacak

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yüksek Teknolojide Ar-Ge ve Yerli Üretim Kapasitemiz Artırılacak
reklam

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temalı Finans Zirvesi 2025 programına katıldı.

Bu kapsamda girişimcilik, üretim, teknoloji, sanayi politikaları ve fon yönetimi gibi konular üzerinde duruldu. Program sırasında İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Bakan Kacır’a bir plaket sundu. İstanbul Boğaziçi Üniversitesi Albert Kong Hall Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe, Bakan Kacır ile birlikte üniversite yönetimi, akademisyenler ve davetliler de katılım gösterdi.

Bakan Kacır, burada yaptığı konuşmada, “Ulusal Sanayi Alanları Master Planı ile sanayinin, özellikle Marmara bölgesindeki afet riski taşıyan alanlardan güvenli bölgelere taşınma sürecini hızlandıracağız. Plan doğrultusunda, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde 2053 yılına kadar hayata geçirilecek ulaşım yatırımları, arazi yapısı, depremsellik ve su kıtlığı gibi birçok faktörü göz önünde bulundurarak yeni sanayi bölgeleri oluşturuyoruz” dedi.

’22 YIL ÖNCE 36 MİLYAR DOLAR YILLIK ÜRÜN İHRACATIMIZ 265 MİLYAR DOLARA ULAŞTI’

Mehmet Fatih Kacır, “Dünya, ekonomik yapıların, siyasi ittifakların ve teknolojik önceliklerin yeniden şekillendiği çok katmanlı bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Yapay zekâdan yarı iletkenlere, uzay teknolojilerinden kuantuma kadar birçok kritik alanda teknolojik üstünlük, kalkınmanın yanı sıra küresel rekabetin ve global liderliğin kapılarını açıyor. Artan küresel kutuplaşma ve stratejik belirsizlik ortamında, teknoloji giderek jeopolitik bir güç aracı haline dönüşmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kacır, “Bu alandaki rekabet artık bir ‘teknoloji savaşı’ halini almıştır. 22 yıl önce 36 milyar dolar olan yıllık ürün ihracatımız, şimdi 265 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine erişmiştir. Güneş panellerinden ticari araçlara, beyaz eşya ve demir çelik sektörlerinde Avrupa değer zincirlerinin önemli bir oyuncusuyuz. Türkiye, artık Çin’den sonra Orta Avrupa’ya kadar uzanan bu geniş kuşakta en fazla çeşit ürünü, rekabetçi bir şekilde en fazla ülkeye ihraç eden ülke konumundadır” şeklinde konuştu.

Bakan Kacır, “Üretim gücümüzle küresel tedarik zincirlerinin güvenilir bir halkasıyız. Ar-Ge’ye yaptığımız yatırımın milli gelirimizdeki payı, gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmıştır. Yatırım ihtiyacının ölçeği ve çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda, ulusal kaynaklarımızı tamamlayıcı uzun vadeli ve sürdürülebilir uluslararası finansman araçlarına erişimi artırmak, kalkınma hedeflerimiz açısından önceliğimizdir” dedi.

‘284 ÜRÜNE YATIRIM HIZLANDIRILIYOR’

Kacır, dijital dönüşüm projeleri ile ilgili olarak, “Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası işbirliğinde 300 milyon Euro finansman desteğini KOBİ’lerimizin gerçekleştireceği dijital dönüşüm projelerine sağlıyoruz. AB Çerçeve Programları, Türk sanayinin ve KOBİ’lerin küresel rekabet gücünü artıracak bir kaldıraç olarak değerlendirilmektedir. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile, Merkez Bankası ile işbirliği içinde dış ticaret açığımızın yüzde 85’ini oluşturan 284 ürüne yönelik yatırımları hızlandırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kacır, “Merkez Bankası tarafından sağlanan 300 milyar liralık kaynak, girişimcilerimizden büyük ilgi görüyor. Bu program, uluslararası rekabet gücünü artıracak ve milli ekonomimizin yükselişini destekleyecek. Bugüne kadar toplam yatırım tutarı 1 trilyon 256 milyar lirayı bulan 275 proje başvurusu alındı. 58 projeye ait değerlendirmeleri bakanlığımızda tamamladık ve bunlardan 49 proje, toplam 241 milyar lira tutarında yatırım için kredi başvurusu yapmaya uygun bulundu” dedi.

Kacır, “Ülkemizi daha fazla yeni teknoloji yatırımının adresi haline getirmek için tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı olan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı başlattık. Bu programla yarı iletkenlerden mobiliteye, ileri imalattan haberleşme ve uzaya kadar birçok alanda ileri teknoloji yatırımlarını hızlandırıyoruz” açıklamasında bulundu.

‘AR-GE VE YERLİ ÜRETİM KAPASİTEMİZİ ARTIRACAĞIZ’

Bakan Kacır yerli üretim kapasitesini 5 yıl içinde arttıracaklarını açıkladı. “Strateji Belgemiz çerçevesinde önümüzdeki 5 yılda yüksek teknoloji ve kritik alanlarda Ar-Ge ve yerli üretim kapasitemizi artıracağız. Dijital dönüşümü geniş bir perspektifle ele alarak ekonomimizin her alanında hızlandıracağız. Sanayimizi düşük karbonlu üretim süreçlerine yönlendirecek destek araçları ve uluslararası finansman kaynaklarını yaygınlaştıracağız” dedi.

Kacır, “Yenilenebilir enerji ve döngüsel ekonomide teknolojik yetkinliklerimizi güçlendireceğiz. Kurulacak yeni kalkınma ve ticaret koridorları ile kazan-kazan ilkesi doğrultusunda, ülkemizin küresel ticaretteki konumunu pekiştireceğiz. İhracatta ve dış ticarette pazar çeşitliliğini artırarak, küresel değer zincirlerindeki kırılmalara karşı ekonomimizin dayanıklılığını artıracağız” diye ekledi.

’88 MİLYAR LİRALIK YATIRIM HAREKETE GEÇİRDİK’

Kacır, enflasyonla mücadelede aldıkları sonuçları da paylaştı. “Nisan sonu itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 37,9 düzeyine geriledi. Kararlılığımızı sürdürerek enflasyonu adım adım tek haneli seviyelere indireceğiz. Öncelikli hedeflerimizden biri, bu süreçte istihdamı korumaktır. İşsizlik oranımız yüzde 7,9 ile son 20 yılın en düşük seviyesine ulaşmıştır. Bu süreçte, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatın gücünü korumak için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz” dedi.

Kacır, “Yüksek teknoloji ve inovasyon ile kalkınma sürecini hızlandırma zamanı. Teknoloji girişimciliğini Türkiye Yüzyılı’nın önemli bir başarı hikayesi olarak görüyoruz. Girişimlerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla devreye aldığımız fonların fonu ve eş finansman mekanizmalarıyla 4 milyar liralık kamu kaynağını teknoloji girişimlerine yönlendirdik. Bu finansmanın sağladığı katma değer ile girişimlerimiz için 88 milyar liralık yatırımı harekete geçirdik” şeklinde belirtti.

‘TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİNDE YATIRIM 5,1 MİLYAR DOLARA ULAŞTI’

Kacır, mevcut 4 yıl içinde ülkemizdeki teknoloji girişimlerine yapılan yatırımların 5,1 milyar dolara ulaştığını kaydetti. “Bugün, milyar dolarlık değerlemeyi aşan 7 teknoloji girişimimiz var, yani 7 Turcornumuz var. Hedefimiz; 2030 yılına kadar 100 bin teknoloji girişiminin ortaya çıkması ve Turcornlarımızın toplam değerinin 100 milyar dolara ulaşması” dedi.

Kacır, “Atatürk Havalimanı’nın terminal binalarını ‘Terminal İstanbul’ projesi ile dünyanın en büyük girişimcilik merkezi haline getiriyoruz. Türkiye’yi teknoloji alanında profesyoneller ve yenilikçi girişimler için bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca girişimcilik ekosistemimize daha fazla uluslararası sermaye çekmek amacıyla kamu yatırımcılarının girişim sermayesi fonlarına katılımını artırmayı planlıyoruz. Kamu destekli fonlar aracılığıyla, stratejik alanlarda, özellikle biyoteknoloji ve yapay zekâ gibi tematik girişim sermayesi fonlarını hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

Bizler, yatırımcı dostu politikalarla, sanayicilerimizin ve girişimcilerimizin ihtiyaç duyduğu düzenlemeleri hayata geçirerek güçlü bir yatırım iklimi oluşturmaya devam edeceğiz. Ülkemizi hep birlikte dünya sahnesinde hak ettiği konuma taşımayı amaçlıyoruz olarak bitirdi.

(DHA)

reklam

YORUM YAP

reklam

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
    39,818039,8463% 0.02
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
    46,925146,9921% 0.29
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
    54,337954,4294% 0.02
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
    50,173550,2269% 0.25
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
    29,254129,2827% -0.18
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    6.830,866.981,11% 0,24
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    4.269,294.269,79% 0,24
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
    107.856,79-1.733
reklam

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış